Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare sombanade ny väg

Professorn Jerker Porath – en av Sveriges mest välkända och internationellt meriterade biokemister – avled på torsdagen. Han var bosatt i Lund och blev 94 år gammal.

Dödsfallet kungjordes i ett pressmeddelande från Affigel, ett Lundaföretag som utvecklar teknik för vattenrening baserad på Jerker Poraths forskning.
"Han var en grundforskare och nestor inom separationskemin. Hans uppfinningar och separationsmetoder låg till grund för Pharmacias framgångar och utveckling under 1960- och 70-talen", står det i pressmeddelandet.
Jerker Porath var född i Sala. Under sitt liv gav hans forskning upphov till ett femtiotal patent och över fyrahundra vetenskapliga publikationer. Så sent som 2015 lämnande han in sin senaste patentansökan.
Han har bland annat tagit emot Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedaljer i båda valörerna och Erik K Fernströms nordiska pris. Flera gånger var han nominerad till nobelpriset i kemi.
Efter sin pensionering arbetade han under femton år som research professor i USA och Kanada. Under denna tid ledde hans arbete fram till IMAC-metoden som revolutionerade kromatografin – tekniken att åtskilja identifiera olika komponenter i en ämnesblandning
In i det sista var han verksam. Under sina sista år ägnade sig Jerker Porath särkilt för hur vatten kan renas från läkemedelsrester och tungmetaller.
Han efterlämnar barnen Ulla Pihl, Jörgen Porath och Camilla Porath.
Gå till toppen