Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jurist: Alla barnäktenskap är inte olagliga

Alla barnäktenskap är inte olagliga.
Kommuner som tillåter samboende gör inte fel.
Det skriver doktoranden i juridik Carolina Saf i ett debattinlägg.

Sveriges Rikes Lag i bokform.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Frågan hur landets kommuner hanterar gifta minderåriga asylsökande har utlöst en kraftfull debatt efter en granskning i Sveriges Radios Ekot.
Carolina Saf, som är doktorand i internationell privaträtt vid Stockholms universitet, menar att debatten präglats av missförstånd.
I en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle skriver hon:
"Dessa äktenskap är nämligen giltiga enligt svensk rätt och ska därför respekteras."
Läs också 59 flickor tilläts att bo med män
Ekots granskning som visade att kommuner låter gifta asylsökande barn som fyllt 15 år bo tillsammans med sin vuxna make mötte skarp kritik.
Läs också Malmö backar om gifta flickor – ska utreda
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg sa till TT:
– Det är aldrig acceptabelt. Vi vet att det finns en ökad risk för barn på flykt att hamna i tvångsäktenskap.
Liberalernas ledare Jan Björklund talade om ett "socialpolitiskt haveri":
– Barnäktenskap är inte tillåtet i Sverige och detta att svenska kommuner placerar minderåriga flickor hos vuxna män. Det är helt enkelt inte acceptabelt.
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som nu är förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige anklagade Malmö för att ha handlat i strid med lagen när minderåriga asylsökande placerats med sina män:
– Lagstiftningen innebär att vi överhuvudtaget inte accepterar barnäktenskap. Då kan man inte medverka till att man låter barn få leva tillsammans med någon annan vuxen som inte är vårdnadshavare.
Men kritiken bygger på felaktiga påståenden, skriver doktoranden Carolina Saf i sin debattartikel.
Carolina Saf bekräftar att det inte är tillåtet för omyndiga att gifta sig i Sverige. Men hon konstaterar att frågan vilken effekt utländska familjerättsliga förhållanden ska ges i Sverige regleras av lagstiftning inom den internationella privaträtten.
"Dessa rättsregler tar hänsyn till att familjevärderingar ser annorlunda ut i andra delar av världen samt att en senare, ibland oplanerad och ofrivillig, flytt till Sverige inte ska rubba ett etablerat familjeförhållande", skriver Carolina Saf.
Hon hänvisar till lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap där utgångspunkten är att "alla utländska äktenskap erkänns om de är giltiga enligt lagen i äktenskapslandet och det inte fanns någon svensk anknytning vid äktenskapets ingående".
Undantaget, skriver Carolina Saf, är giftermål med barn som inte fyllt 15 år vid äktenskapets ingående.
Carolina Safs slutsats är att Malmö och andra kommuner som efter önskemål av minderåriga asylsökande låtit dessa bo med sina vuxna makar har gjort rätt.
"Att respektera dessa äktenskap är alltså ingen godtycklig tolkning av lagen. I ljuset av att svensk rätt tillåter både barn-sambor respektive sexuella aktiviteter från 15 års ålder är det snarare mera godtyckligt att tvinga isär äkta makar utan någon som helst respekt för dessas rättigheter eller fria vilja", skriver hon.
Läs också Sven-Erik Alhem om gifta barn: Malmö ska följa lagen
När Sven-Erik Alhem tar del av Carolina Safs debattartikel backar han från sitt påstående att Malmö har handlat i strid med lagen.
– Mitt kategoriska uttalande visade sig inte vara korrekt. Jag borde ha satt mig in i fallet innan jag sa något så kategoriskt som jag gjorde.
Samtidigt säger Sven-Erik Alhem att han har en stark åsikt i frågan:
– Min grundsyn i materiell hänsyn kvarstår: Barn är barn och borde skyddas oavsett om ett äktenskap är ingånget utomlands eller inte.
Gå till toppen