Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När Witchcraft morrar stannar klockorna och konkurrenterna i ren fasa.

Jag undrar vad Witchcrafts frontfigur Magnus Pelander vill ha sagt i refrängen till "The outcast", en refräng som har den finaste och mest direkta sångmelodin på bandets femte album "Nucleus". Skivan rymmer en del språkliga kuriositeter – svengelska formuleringar, extra stavelser där man minst anar, skohornsfrasering för att klämma in något om psykosociala konstruktioner i de ofta frustrerande vaga texterna – men vad sjutton ska jag göra med en refräng som lyder Save a nation from a bad economy / Is like sailing away on an endless sea? Metaforen stör i en låt som jag annars redan nu skulle vilja nominera i kategorin "årets bästa flöjtrock".
Trolldoom från existensens och Örebros utkanter.Bild: Philip Saxin
Kanske vill Pelander påminna om en sanning som gäller all populärmusik: vad du säger spelar inte så stor roll, bara du säger det på rätt sätt. Hans röst låter makalöst bra, lika sårbar som kraftfull. Förbluffande mycket ilska ryms också i den där behagliga stämman. Det räcker med en antydan till morr i "An exorcism of doubts" för att sången ska bli hotfull på ett sätt som de flesta death metal-growlare bara kan drömma om.
Pelander må ha startat Witchcraft som en hyllning till doompionjärerna Pentagram, men hur perfekta Victor Griffin- och Tony Iommi-riff han än skriver på "Nucleus" har han lämnat nostalgin långt bakom sig. De här uppdateringarna överträffar ofta originalen, även om det fungerade ännu bättre på förra albumet "Legend" från 2012. Där kontrasterade producenten Jens Bogren (Opeth, Amon Amarth, Paradise Lost) bandets vintagefynd med en ljudbild som gjord för att testa Hi-Fi Klubbens dyraste anläggningar.

TIPS

Witchcraft: Nucleus (album)
Abbath: Abbath (album)
Krallice: Hyperion (ep)
Tribulation: Melancholia (ep)
Gå till toppen