Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Stark dokumentär om dans, vänskap och identitet

Martha & Niki

Sverige, 2015. Regi: Tora Mkandawire Mårtens. Med: Martha Nabwire och Niki Tsappos. Barntillåten. Längd: 1.30.
"Martha & Niki" är en dokumentär som börjar där de flesta andra skulle ha slutat. Med att huvudpersonerna, som första kvinnor, vinner världsmästerskapen i internationell streetdance, Juste debout, i Paris. Men regissören Tora Mårtens gör alltså tvärtom och undersöker vad som händer med Martha & Niki efter framgången. Efter att ha invaggat oss i en värld av segeryra, musik och knäckande bra hiphop-battles sår hon plötsligt ett frö av tvivel…
Filmen är en coming of age-berättelse fylld av styrka, energi och charm. Med feministisk bas. Visst är det en film om dans – men inte om dansscenen som sådan, utan om kraften i att uttrycka sig genom dans, att andas och mötas genom dans – men mest är det en film om vänskap, identitet och utmaningen i att förbli en individ i en sammansvetsad duo. Precis som i Mårtens fina "Colombianos", som sorgligt nog aldrig fick svensk biodistribution. Där handlade det om två bröder, den här gången handlar det om två tjejer i en mansdominerad värld. Niki är utåtriktad och social, Martha mer reserverad och privat – bägge starka personligheter. Niki adopterades från Etiopien som liten och för henne är ursprunget bara en hudfärg. Martha kom till Sverige med sin mamma från Uganda när hon var tretton, och längtar ständigt ”hem”, trots svåra saker i bagaget.
Mårtens har filmat under många år, men ibland är det svårt att känna att så mycket tid har passerat mellan filmens scener. En småsak. Och man vill veta mer. Kanske kan vi hoppas på en extended version?
Gå till toppen