Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tålamodig endast när det gäller hästar

Hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson är driftig, orädd av sig och kan läsa av hästar. En utmärkt kombo inte bara på hinderbanan, utan även när hon startar företag.

"Jag har styrka att ingjuta mod i hästen. När man rider orädd känner sig hästen säker", säger Lisen Bratt Fredricson, som fyller 40 år i morgon, den 23 januari.Bild: Mikael Persson
Lisen Bratt Fredricson har tävlat inom banhoppning och har många segrar bakom sig, däribland ungdoms SM-guld 1997, SM-guld 1998 och 2000. Hon vann även i Grand Prix-tävlingar 1999-2010. Därutöver deltog hon i OS Sydney 2000 och OS London 2012. Hon har fött upp och utbildat många hopphästar av högsta klass. Frågan är vad denna digra meritlista med framgångar beror på.
Hon tar en titt på utsikten över Hanöbukten som avtecknar sig ett par hundra meter från kontoret på Grevlundagården utanför österlenska Vitaby och svarar rappt:
– En bra ryttare jobbar hårt, har bra avståndsbedömning för att kunna placera hästen rätt i förhållande till hindret och har en bra rytm för att optimera tempot så att hästen klarar språnget. Jag har också styrka att ingjuta mod i hästen. När man rider orädd känner sig hästen säker. Som i all stor idrott ska man kasta hjärtat över hindret och definitivt inte bromsa före.
Det förutsätter förstås att man aldrig är rädd när man rider. Är detta möjligt?
– Ja, jag har faktiskt aldrig blivit rädd, trots att jag trillade av ordentligt i OS London 2012. Jag utsätter mig aldrig för något som jag eller hästen inte klarar av. Det är inte alls konstigt, skidåkare resonerar likadant inför ett störtlopp.
Nervös har hon däremot varit åtskilliga gånger och lärt sig att betrakta nervositeten som ett drivmedel för bra prestationer.
– Det funkar, men du måste öva på det! Du måste tävla, tävla, tävla. Jag tävlade nästan varje helg.
Samtidigt är kanske den viktigaste ingrediensen för att lyckas med hästar bra kommunikation.
– Hästar är kommunikation. Du måste tycka om dem så att du har känsla för deras signaler och kan läsa dem. Jag kan inte tala med hästar, men vi kan kommunicera med respekt. Hästen kan läsa mig och jag hästen.
På samma sätt som hon känner av när en häst är yster och taggad när den släpps ut i hagen och backar undan för att inte stå i vägen, lär hon hästen - under flera års tålmodig utbildning - att förstå hennes uppmuntrande klapp och ord.
– Jag har tålamod bara när det gäller hästar. Annars är jag rätt drivande och vill att saker och ting ska hända. Jag kan vara lite väl snabb med att fatta beslut. Jag är en entreprenör och älskar att sätta i gång nya projekt.
Bland verksamheterna som hon har varit med och sparkat i gång kan nämnas Elmia Scandinavian Horse Show i Jönköping, en webbshop för exklusiva hästprylar och en Blocketliknande hemsida med sälj- och köpannonser av hästar.
Entreprenörskapet skym­tade redan när hon som tandlös sexårig i snickarbyxor putsade skor och sålde kakor och fina stenar. Yngst i en femhövdad syskonskara i uppväxtens Stockholm.
–  Jag var påhittig och gick min egen väg. Jag är inte så bra på att underordna mig.
Som fyra femåring började hon rida på en ponny och intresset växte sig allt starkare redan i unga år.
– Många sa att jag skulle ångra att jag hoppade av innan jag hade gått klart grundskolan, men det har jag aldrig gjort. Att rida har stärkt mig både fysiskt och mentalt, säger Lisen Bratt Fredricson. TT

Lisen Bratt Fredricson

Aktuell: 40 år den 23 januari.
Gör: Hoppryttare och entreprenör.
Bor: Gård på Österlen.
Familj: Gift med hoppryttaren Peder Fredricson, barnen Carsten, 11 år, Hjalmar, 8 år, och Bill, 17 månader.
Om att fylla 40: "Overkligt! Jag känner mig fortfarande som tjugofem."
Gå till toppen