Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fem kan bli "Årets matbluff"

Ländfilé, renkorv med 62 procent gris- och nötkött och laktoskefir utan laktos.
Det är tre av finalisterna i Äkta varas tävling "Årets matbluff" som avgörs på måndag.

FOTO: ÄKTA VARALändfilé fick inte heta ländfilé.Bild: ÄKTA VARALändfilé fick inte heta ländfilé.
Äkta vara är en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet och färre tillsatser.
Medlemmar har nominerat en rad varor och nu har fem finalister utkristalliserats. Gemensamt för de fem är att de inte riktigt är vad de utger sig för att vara.
Ländfilén från Nybergs deli är egentligen ett nytt sätt att stycka en skinka som inte har med den finare styckningsdetaljen filé att göra. Namnet var så långt ifrån verkligheten att miljöförvaltningen i Stockholm tvingade företaget byta namn.
Nestlé Välling gryn naturell är andra finalisten. Det var en pappa som upptäckte att vällingen smaksatts med vanillin när han frågade företaget vad arom i innehållsförteckningen betyder.
Trean är det finska mejeriet Valio som är stort på laktosfria varor. De försökte ge sig in i den vanliga mejerihyllan med en ny kefir. Ett labbtest visade att den också är laktosfri, men fem kronor billigare än den som är märkt laktosfri.
Ridderheims skröt om att deras murkelpaté, Tante Juliettes originalrecept, endast innehåller naturliga råvaror i ett pressmeddelande. Förpackningens baksida berättar dock om en rad tillsatser som palmolja, växtfiber och tio e-nummer.
Slutligen handlar det om Lönnebergas renkorv med tranbär. Konsumenterna reagerade mot att det endast var 20 procent renkött men 62 procent nöt- och griskött.
Omröstningen pågår till och med måndag och på onsdag redovisar Äkta vara resultatet av omröstningen. Äkta vara har hittat inspirationen till tävlingen hos den nederländska konsumentorganisationen FoodWatch.
Gå till toppen