Lund

Handlar boken om dig själv?

Rebecka Kvist, 25 år, som på måndag debuterar med ungdomsromanen "Fjärilar på min hud" på en releasefest på stadsbiblioteket kl 18. Boken ges ut på Vombat förslag.

Rebecka KvistBild: Privat
– Nej, det gör den inte. Men där finns inslag av sådant jag sett eller känt. Det är ju ofrånkomligt.
Det måste vara fantastiskt att vara 25 år och debutera som romanförfattare.
– Ja gud ja! Jag har inte tagit in det än. Det har alltid stått högst upp på min bucket list, att få ut en bok. Nu när det händer förstår jag fortfarande inte att det händer.
Kan du berätta något om boken?
– Den handlar om Liv, 20 år och som är redo att flytta hemifrån. Hon tycker att det är svårt och läskigt att bli vuxen och är rädd för att ge sig av. Hon har alltid fått höra att "om man går, kommer man inte tillbaka".
Boken handlar också om den första förälskelsen?
– Kärlek är en del i boken eftersom Liv träffar Lina, som hon blir kär i. Men det lesbiska förhållandet är inte huvudspåret eftersom jag tror att det är viktig att skildra sexualitet som oproblematiskt. Livet stannar ju inte av bara för att man blir kär i någon av samma kön.
– Samtidigt är det viktigt att skildra lesbisk kärlek. Det finns väldigt få böcker om det.
Vem är du?
– Jag är född i Stockholm, uppväxt i Linköping och Växjö. Här i Lund har jag läst kandidatprogrammet i genusvetenskap. 2015 var jag också ordförande i studentföreningen projekt 6. Jag började skriva boken 2011 då jag var ganska jämngammal med Liv.
Vad ska du göra nu?
– Jag skriver en ny bok. Den handlar om en ung kvinna och ett nyfött barn som är på rymmen. Föräldraskap och att bli lämnad av sin stora kärlek är de två stora spåren. Boken är fortfarande i sin linda.
Gå till toppen