Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handling väger tyngre än ord

En hjälporganisation för flyktingar på Lesbos. Långtradare med förnödenheter till Kroatien och Syrien. En stödgala med artister som Cardigans och Moto Boy. För Anna-Karin Persson väger handling tyngre än ord.

Malmöbon Anna-Karin Persson startade en Facebookgrupp, som nu har blivit hjälporganisationen We act Sweden.Bild: Lars Dareberg
Tidigt i höstas när bilder av människor på flykt i osäkra farkoster över Medelhavet och på vandring genom Europa fyllde nyhetsrapporteringen insåg Anna-Karin Persson att hon verkligen ville göra något. Funderingarna omsatte hon fortare än kvickt till något konkret.
– Jag kände en sådan maktlöshet över attityderna i samhället och mörkret i debatten. Jag läste om det privata insamlings- och volontärinitiativet ”Vi gör vad vi kan” i Stockholm och startade en Facebookgrupp som nu heter We act Sweden.
Redan första kvällen fick gruppen tusen medlemmar.
Några veckor senare hade man samlat in kläder, hygienartiklar och andra förnödenheter som fyllde tre långtradare. Två gick till Kroatien och en till Syrien.
– Det är viktigt att handla direkt. Människors intresse svalnar med tiden. Vi har fått låna en lokal av MKB där vi har sorterat, packat och märkt. Mestadels fick vi sjukt bra grejer. Det som inte kunde användas gav vi vidare till Myrorna och till textilåtervinning. Trasiga kläder kan bli sovsäckar och tält.
We act Sweden fokuserar på hjälp utomlands och har tillsammans med Alla är kockar och Vi agerar Malmö/Lund som också är privata initiativ byggt upp en verksamhet på Lesbos som drivs genom gåvor, insamlingar, stöd från näringslivet och hängivet volontärarbete.
– Eftersom det finns närmare åttio organisationer på ön är det viktigaste att samarbeta och undvika revirtänkande. Vi koncentrerar oss på tre områden: sjukvård, kläddistribution och matservering. Vi kan servera tio tusen portioner varje dag.
Enligt Anna-Karin Persson kommer cirka två tusen flyktingar per dygn till den grekiska ön.
– Ingen skulle göra den resan över Medelhavet om man inte absolut måste.
Allt har förstås inte gått på räls hela tiden. Stödgalan fick de boka om och flytta i sista stund och långtradarna fick omdirigeras från Makedonien till Kroatien på grund av komplicerade tullregler när man skickar saker utanför EU.
– Allt löser sig. Det gör det faktiskt för det mesta, säger Anna-Karin Persson som förutom hårt ideellt arbete jobbar heltid med marknadsföring på Malmöföretaget Top Visible.
– Jag älskar mitt jobb. Annars hade jag inte orkat med allt annat runtomkring. Jag har också en mycket förstående chef.
Nästa mål är att starta ett tvätteri på Lesbos.
– När flyktingarna kommer fram är deras kläder både blöta och smutsiga. Om vi hade haft tvättmöjligheter på ön skulle plaggen kunna återanvändas. Nu måste vi kasta dem.
Efter fem månaders ideellt arbete har Anna-Karin Persson ett råd till blivande volontärer:
– Det är viktigt att förbereda sig psykiskt för det man kan möta på plats.
Och ett tips till den som vill skänka kläder.
– De ska vara hela, rena och bekväma.
Om inte allt tog så mycket tid skulle Anna-Karin Persson ge sig in i politiken.
– Beslutsvägarna är långa, men gud vad roligt det hade varit att skriva motioner.
Som liten i Åhus ville hon bli president eller sångerska. Senare drömde hon om att driva ett kafé. På sätt och vis har hon uppnått sina mål. Fast på ett lite annorlunda sätt.

Anna-Karin Persson

Bor: I Malmö.
Familj: Sambo och treårig dotter.
Gör: Säljare med fokus på marknadsföring online. Startade hjälporganisationen We act Sweden som just nu verkar på den grekiska ön Lesbos.
Fritid: We act Sweden, familj och vänner, läsa, sjunga.
Drivkraft: ”Jag vill vara en bra medmänniska och en god förebild för min dotter.
Gå till toppen