Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt mer våld på asylboenden

Hot och våld på asylboenden ökar kraftigt. På måndagen dödades en ung kvinna anställd på ett hem för ensamkommande — samma dag som rikspolischefen krävde både mer personal och pengar för att klara flyktingsituationen.

En 22-årig kvinna anställd på ett boende i Mölndal för ensamkommande unga flyktingar knivskars i dag till döds.Bild: Adam Ihse
Kvinnan som knivskars till döds var 22 år och jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn och unga i Mölndal. Händelsen är sannolikt en av de mest allvarliga som inträffat på ett svenskt flyktingboende, men samtidigt långt ifrån den enda.
Antalet incidenter med våld och hot på asylboenden har mer än fördubblats från år 2014 till 2015, enligt Migrationsverket. Under 2014 rapporterades 148 händelser om hot och våld mellan asylsökande eller mot personal på och i myndighetens boenden och lokaler, i fjol hade siffran stigit till 322.
Oroligheterna pressar polisen och på måndagen krävde rikspolischefen Dan Eliasson mer resurser av regeringen. Sverige behöver upp till 2 500 fler poliser och 1 600 civilanställda fram till 2020 och anslaget behöver 2017—2019 öka med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor, enligt Eliasson.
— Vi tvingas åka för att jobba mot oroligheter vid asylboenden i mycket större utsträckning än vad som kanske syns utåt. På sina håll i Sverige äter det här betydande resurser utav polisens förmåga, säger Dan Eliasson.
Polisens presstalesperson i Västra Götaland, Thomas Fuxborg, instämmer.
— Man kan säga att sedan i höstas har vi flera gånger i veckan fått larm om olika typer av bråk på olika boenden, som vi inte hade förut, så det har gett oss mycket arbete, säger Fuxborg.
Även gränskontrollerna och det förhöjda terrorhotet innebär en stor påfrestning enligt Eliasson som varnar för allvarliga samhällsproblem om resurserna uteblir.
— Då kan det bli så att vi långsiktigt blir sämre på att bygga relationer i socioekonomiskt utsatta områden, vi får en sämre samhällsutveckling med mer otrygghet i många områden och mindre arbete mot narkotika och trafikbrottslighet, säger han.
Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar för ett tillskott.
— Rikspolischefen har uttryckt att de behöver mer resurser, och det har vi sagt att när nu uppgiften blir större i och med flyktingmottagandet måste myndigheten också få mer resurser, säger han.
Polisförbundet välkomnar Eliassons begäran, men anser att den kommer för sent.
— Många av de problem som vi nu står inför är ju ett bevis för att svensk polis under lång tid varit underfinansierad och underdimensionerad. Det är självklart att migrantsituationen är en stor påfrestning. Men det är också en typ av situation som svensk polis behöver klara av. Så robust måste vår grundförmåga vara, säger ordförande Lena Nitz.
Moderaterna och Centerpartiet vill att regeringen skjuter till extra pengar till polisen redan i vårändringsbudgeten.
— Jag har sagt hela tiden att om den här situationen blir långvarig — då måste vi skjuta till mer resurser till polisen. Hur och när... får vi sedan ta en diskussion med polisen om inom ramen för den normala budgetprocessen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).
Gå till toppen