Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårt tryck på politiker om snabb start för skolbygge

Matsalen i provisoriska Mårtenskolan var överfylld på måndagskvällen av boende som i stundtals skarpa ordalag krävde politikerna på svar om när den riktiga Mårtenskolan ska byggas.

Mårtenskolan.Bild: Göran Olsson / Arkiv.
En bra bit över hundra personer hade trängt in sig i den provisoriska matsalen. Med andra ord en representativ skara för alla de 623 personer som i somras skrev under en namnlista om krav på att det snarast byggs en F-6-skola med plats för 250-350 elever på Mårtenskolans tomt.
Namnlistan kompletterades med 350 namnunderskrifter som samlades in under två dagar i julhelgen sedan det blivit känt att kommunen planerar att bygga ett HVB-hem på 2 000 kvadratmeter för ensamkommande flyktingbarn på skoltomten.
Bland de fjorton politikerna från olika partier som satt i panelen, var det kommunalrådet Anders Almgren (S) som var mest i skottgluggen.
– Bygglovet som har sökts för flyktingboendet fick vi politiker höras talas om väldigt sent, jag tror det var november eller december. Fram till dess har bevisligen inte utredningen av Mårtenskolan försenats en enda timme på grund av att man diskuterat annan användning av tomten, sa Anders Almgren.
– Om tomten ska användas för flyktingboende kommer det inte att vara i konflikt med att ha skola.
Det Anders Almgren uttryckte fick en och annan av föräldrarna att titta på varandra. En av dem undrade därpå när skolan blir byggd?
– Vi kommer fortsättningsvis att bygga förhållandevis få skolor med plats för 250-350 elever. Vi ser att lokalkostnaderna per elev äter upp lärarkostnaderna. Vi vill istället se till att mer pengar går till fler lärare och mindre klasser, sa Anders Almgren och drog en jämförelse med Malmö och menade att där anses en skola på femhundra elever vara en liten skola.
Omedelbart därpå levererade en av föräldrarna frågan:
– Tycker du att Malmö är ett bra exempel på hur skolan ska se ut?
Vad som direkt därpå sades var ohörbart eftersom det dränktes i applåder.
När skolan kommer att bli byggd, gavs det inget svar, varken av Anders Almgren eller från någon av de andra politikerna. Orsaken är att det i dagsläget inte finns beslut på när skolan ska byggas eller hur många elever som ska gå i den. Det beslutet väntas i mars eller april.
En stor del av föräldrarna förde fram sin oro över att ett HVB-hem för flyktingbarn på skoltomten kommer att fördröja byggandet av en ny skola.
– Först lägger ni ett x-antal miljoner på att bygga ett HVB-hem på den här tomten. Sedan ska ni riva det för att bygga en skola. Det handlar om mina skattepengar och jag blir väldigt upprörd över hur ni hanterar dem, utbrast en förälder.
Anders Almgren kontrade med det så många av föräldrarna ville höra:
– Innan lokalutredningen har landat kommer vi inte att ta beslut om att bygga ett HVB-hem här. Behövs det byggas en skola på tomten så är det prioriterat. Ett HVB-hem på tomten kommer aldrig att stå i vägen för en skola.
Lars Hansson (L), ledamot i barn- och skolnämnden var inne på samma linje och menade att ett HVB-hem inte fick krocka med byggandet av Mårtenskolan. Hans partikamrat, oppositionsrådet Philip Sandberg, fyllde i med att "om det fattas beslut om ett eventuellt flyktingboende kommer vi att rösta nej för att inte försena byggandet av en skola".
Trycket och kravet på en F-6-skola var stundtals tufft från en väl påläst föräldraskara.
– Vi är 430 hushåll i området. Och vi är enade. Detta är vår demokrati. Det är helt ok med HVB-hem för flyktingbarn, men inte här, uttryckte en av föräldrarna.
Exakt när skolan ska byggas och för hur många elever, var en fråga som förblev obesvarad denna måndagskväll. Däremot togs det upp nya applåder när Anders Almgren sa:
– Skolan har första tjing på tomten. Samtidigt måste jag säga att det är jätteviktigt att vi skapar ett bra flyktingboende, men för det får vi finna andra lösningar.
Gå till toppen