Malmö

Träningscyklist åtalas – körde på morgonbadare

I 30 kilometer i timmen rullade en träningscyklist längs Ribersborgsstigen – och kraschade in i en badare.
Nu åtalas mannen för vårdslöshet i trafik.

Den 70-åriga kvinnan hade precis tagit sitt morgondopp vid T-bryggan den 24 september i höstas och skulle cykla hemåt när det small till. Hennes sista minne före olyckan är att hon tittade åt höger och vänster innan hon skulle svänga ut på cykelbanan, uppger hon i förhör.
Ribersborgsstigen löper hela vägen längs stranden. I höjd med T-bryggan blev kvinnan påcyklad.Bild: Hussein El-Alawi (Arkiv)
Nästa minnesbild är att hon ligger på marken med sin rosa morgonrock under huvudet.
Listan över de skador hon drabbades av är lång: frakturer i underkäken, spricka i överkäken, förlust av flera tänder, flera blödningar, sårskador och en ihållande huvudvärk.
Den 39-årige mannen som körde på kvinnan var ute på en träningsrunda med start vid Turning torso. I det första förhöret efter olyckan uppgav mannen att han haft svårt att titta framåt under färden, eftersom det var så mycket flugor i luften.
Ribersborgsstigen är den asfalterade bana som löper parallellt med stranden. Cyklar man i riktning mot Öresundsbron ska man hålla sig på den markerade banan till vänster, fotgängare traskar till höger.
Men det råder viss osäkerhet om vilka hastighetsregler som gäller. Enligt Gatukontoret är maxhastigheten samma som vid den närmast liggande bilvägen, alltså Limhamnsvägens 40 kilometer i timmen.
– Men man måste anpassa farten efter rådande omständigheter, säger trafiksäkerhetsutredaren Hossein Ashouri.
Åklagaren har valt att åtala cyklisten för vårdslöshet i trafik på grund av hans hastighet och bristande uppsikt – en brottsrubricering som annars varit förbehållet människor som kör motorfordon.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande åtal i Sverige, säger cykelfrämjandets Christian Fasth.
– Det har varit några cyklister som åtalats för fortkörning på 30-vägar.
Att Malmös cyklister har rykte om sig att se trafikreglerna som en rekommendation snarare än lag är ingen nyhet. Men skadestatistiken visar att det knappast är bilister eller fotgängare som löper störst risk att skadas av tvåhjulingarnas framfart.
Under fjolåret fram till september sökte 14 fotgängare sjukvård efter att ha blivit påkörda av cyklar. 49 cyklister skadades under samma tidsperiod i olyckor med andra hojar.
När det gäller fotgängarnas oro för att bli påkörda så handlar det mer om upplevd otrygghet än faktisk risk att bli skadad, enligt Ashouri.
– Cyklister löper klart störst risk, säger han.

Hur rädd är du för Malmös cyklister?

Cecilia Bergstrand. – Som fotgängare är jag inte rädd, men jag förvånas över att cyklisterna inte är mer rädda om sina liv. Jag tycker inte att bilister och cyklister borde finnas på samma gator, det är två trafikkategorier som inte fungerar ihop.Bild: Albin Brönmark
Hans Kjellberg. – Jag är inte rädd för egen del, men för cyklisternas säkerhet och hälsa. De uppför sig lite som de vill och kör rakt på utan att se sig för, vid rödljus exempelvis. Själv cyklar jag inte.Bild: Albin Brönmark
Caroline Gross och hunden Phoenix. – Som bilist förundras jag över Malmöcyklisterna, de gör snabba utsvängningar utan att visa vart de ska svänga innan. Som fotgängare har jag inga problem med dem. Phoenix gillar dock inte när de cyklar på trottoarerna, då skäller han.Bild: Albin Brönmark
Ida Tegner. – Jag är inte rädd för cyklisterna men upplever att det kan bli farliga situationer när man kör bil. Jag har varit med om att jag haft cyklar som kört om på båda sidor om bilen samtidigt.Bild: Albin Brönmark

Så många skadas i olyckor med cyklister

Mopedister: 14.
Fotgängare: 28.
Cyklister: 73.
År 2014.
Gå till toppen