Malmö

Falluckor ska sätta stopp för fartdårar i Malmö

Falluckor ska stoppa de Malmöbor som kör för fort. Tre gator i Malmö kommer att få de nya farthindren.

Framgångarna vid Öresundsbrons betalstation (som kan ses i videon här ovanför) har fått Malmö att gå vidare med aktiva farthinder på stadens gator.
Kommunens trafiknämnd har beslutat att bygga ett första aktivt farthinder på Galgebacksvägen i Oxie, i korsning med Emil Göranssons väg. Det följs sedan av två hinder till (se faktaruta).
– Vi har valt platser vid skolor, men med olika trafikmiljöer. Vi vill se vilka effekter vi får, säger Hossein Ashouri, ingenjör på gatukontoret.
Den som kör för fort straffas direkt. Då öppnas falluckan och bilföraren möts av en sex centimeter hög kant i vägbanan. Något som stoppar de flesta.
Läs mer:Så är det att köra över Brons falluckor
Håller du däremot rätt hastighet märks ingenting, utan trafiken flyter på i en jämnare takt än med andra farthinder.
– Det har visat sig att de här hindren skapar andra fördelar. Trafiken flyter bättre, det blir färre inbromsningar och accelerationer, vilket ger lägre buller, färre partiklar och bättre luft, säger David Eskilsson, vd på Edeva som utvecklat farthindret Actidump.
Kan bilen gå sönder?
– En frisk bil ska inte ta skada, det är som att köra ner i ett potthål. Men kommer du med lågprofilsdäck, och dåligt med luft i däcken, bör du tänka dig för, säger David Eskilsson.
De nya hindren är dubbelt så dyra som dagens Malmögupp, som har kritiserats av buss- och ambulansförare.

Här ska de tre hindren installeras

• Mariedalsvägen, vid korsningen med Kronborgsvägen.
• Per Albin Hanssons väg, vid korsningen med Velandergatan.
• Galgebacksvägen i Oxie, vid korsningen med Emil Göranssons väg. 
Gå till toppen