Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Köpte bostadsrätt i city enbart för att odla knark - döms

29-åringen förvandlade sin extralägenhet på S:t Knut till en cannabisfabrik.
Av en slump upptäcktes den storskaliga odlingen av två poliser med gott luktsinne.
Nu döms mannen till två års fängelse.

Det var en höstkväll 2014 som poliserna befann sig i mannens trappuppgång i ett annat ärende.
"Vi kände en verkligen påtaglig doft av cannabis samt någon slags parfym på ett våningsplan. Vi lyckades härleda doften till en lägenhet på andra våningen", skriver poliserna i sin promemoria.
De noterade även att fönstren stod på vädring på båda sidor av huset och att gardinerna var fördragna på samtliga fönster.
Polisens piketstyrka kallades dit för att genomföra en husrannsakan – med en stege klättrade de tungt utrustade poliserna in genom ett av fönstren.
När poliserna genomsökte bostaden hittades avancerad utrustning för framställning av cannabis - i ett av rummen fanns tre tält med 64 plantor. I kylen låg 1,8 kilo torkad cannabis.
14 månader efter den aktuella polisinsatsen har 29-åringen nu fått sin dom: två års fängelse för grovt narkotikabrott, och all hans cannabis och utrustning värd hundratusentals kronor ska förstöras.
29-åringen kom självmant in till polisen några dagar efter att polisen upptäckt hans knarkproduktion. Han berättar i förhör att han bor i en annan lägenhet i Västra hamnen. Bostadsrätten på S:t Knut hade han skaffat några månader tidigare uteslutande för att odla cannabis.
Syftet, hävdar han, var att framställa så kallad CBD-olja som inte innehåller THC, substansen i cannabis som gör dig hög. Fröerna köpte han på Christiania, utrustningen i Malmö.
– Tanken var att jag skulle sälja CBD-olja för att hjälpa människor som har problem med MS och sälja det genom laglig verksamhet, säger 29-åringen i polisförhör.
30 liter CBD-olja var förhoppningen. Men 29-åringen hade inte kommit så långt i framställningsprocessen när polisen slog till. I hans dator påträffades flera internetsökningar på CBD-olja.
Tingsrätten har i sin dom utgått från att 29-åringens syfte var just att producera laglig CBD-olja med ingen eller låg halt av THC. Men för sådan produktion krävs särskilt tillstånd – och det hade inte 29-åringen. Det spelar heller ingen roll om avsikten var medicinskt bruk eftersom själva cannabisframställningen är olaglig.
Med 64 plantor skulle 29-åringen ha fått ihop 6,4 kilo cannabis – förutom de färdiga 1,8 kilona.
Tingsrätten bedömer 29-åringens produktion som yrkesmässig. Trots att han är ostraffad sedan tidigare anses brottet så allvarligt att annat än fängelsestraff inte kan komma på fråga.
Gå till toppen