Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Pendlarbloggen

Pendlare: ”Vi släpptes inte förbi”

DSB:s regler gör att id-kontrollerna stänger strax innan tågen från Kastrup avgår. Allt fler pendlare uppger nu att de stoppas i kontrollen och får se sitt tåg åka iväg.
Under slutet av förra veckan och i helgen har allt fler pendlare hört av sig till Pendlarbloggen om att id-kontrollerna på Kastrup stänger framför näsan på dem.
En som drabbats är Oscar. Han har pendlat mellan Höör och Köpenhamn sen 2007.
I onsdags skulle han ta tåget mot Malmö klockan 15.26 från Kastrup, men när han kom fram till id-kontrollen fick han beskedet att den är stängd.
– Tåget stod kvar med öppna dörrar men vi släpptes inte förbi kontrollen, säger Oscar.
Tre minuter senare avgår tåget som han hoppats hinna med.
I lördags informerades passagerna i högtalarna och på skärmarna om att id-kontrollerna stänger cirka en minut före avgång.
Men det var ett misstag.
– Det var en medarbetare som i ren välvilja skulle förtydliga informationen kring kontrollerna. Den information tar vi bort nu, säger Tony Bispeskov, informationschef på DSB till Pendlarbloggen.
Sedan den 11 januari gäller att id-kontrollerna stänger när DSB:s personal ger signal om att tåget ska avgå. När tåget kommit i rörelse öppnas kontrollerna igen.
Det innebär att kontrollerna stänger 63 gånger om dygnet. Enligt Tony Bispeskov handlar rutinerna om att säkra punktligheten – ett konstant inflöde av nya resenärer innebär att tåget aldrig kan avgå.
– Det är för att undvika att folk håller upp dörrarna och försenar avgången, säger Tony Bispeskov.
DSB har inga uppgifter om att det skulle skett något ovanligt i samband med Oscars avgång från Kastrup i onsdags.
– Problemet med att folk försöker komma på tåget genom att öppna dörrarna är i vanliga fall väldigt litet, det är inte ofta jag ser det hända. Att det skulle blivit värre nu helt plötsligt låter underligt, säger Oscar.
Gå till toppen