Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det bästa laget klubben har haft"

Bjärreds IBK tippades bli slagpåse i division 2. Men en veteran i målform och en tränare som satsar på videoanalyser har ändrat på det.

Andreas Ling är något av Mr Innebandy i Bjärred med över tio säsonger i klubben. 33 år ung levererar han fortfarande på planen och har stor del i att Bjärreds IBK toppar tabellen.
– Vi hade ett bra lag under ett år när vi spelade i nutidens division 1. Men serierna har blivit tuffare. Det här är det bästa laget klubben har haft.
Varför har det gått så bra nu?
– Klubben har satsat på en bra tränare. Tidigare har vi haft mycket spelande tränare, bland annat jag själv, vilket sällan är framgångsrikt. Spelet har varit mer individuellt och gått på inspiration. Nu är det mer taktik, säger Andreas Ling.
Ny tränare för säsongen är Oskar Odenstorp som har valt att satsa hårt på defensiven och sedan bygga anfallsspelet från det. Han jobbar också med utvecklingsmål för spelarna i stället för resultatmål. Varje vecka tittar spelarna på videoanalyser från matcherna.
Vad tittar ni på?
– Vi vill utveckla vårt försvarsspel. Vi vill kontrollera var motståndarna anfaller och därigenom få ett kontrollerat spel som inte bygger på slumpen, säger Oskar Odenstorp.
Andreas Ling ser också fördelar med videoanalyserna.
– Man ser saker som man själv inte ser under matcherna i efterhand. Det är ett jättebra sätt att utveckla sitt spel, särskilt försvarsspelet.
Inför säsongen tippade både Innebandymagazinet och seriekollegorna Bjärreds IBK som bottenlag i serien. Något som fungerat som tändvätska.
– Det är klart att det varit det. Vi har ofta sagt att nu jäklar ska vi visa att vi inte är så dåliga som folk har sagt, säger Oskar Odenstorp.
För veteranen Andreas Ling är framgångarna en morot att fortsätta några år till. Han vill försöka hålla kvar klubben i de högre serierna tills fler pojklagsspelare kan ta steget upp i a-laget. Alla jämnåriga kamrater utom Joakim Lerud har slutat.
– Jag tycker fortfarande det är kul och så länge jag har något att ge på planen fortsätter jag. Jag måste göra något. Det är inte så kul att bara sticka ut och springa.
Andreas Ling
Ålder: 33.
Bor: Bjärred.
Gör: Föräldraledig från jobb som banktjänsteman i Lund.
Bakgrund: Har spelat i Hofterup, Stanstad, Halmstad och Bjärred.
Oskar Odenstorp
Ålder: 34.
Bor: Malmö.
Gör: Förstelärare i idrott och psykologi. Har också uppdrag för Svenska Innebandyförbundet och Skånes Innebandyförbund.
Bakgrund: Spelare i Hultsfred, Kävlinge, Klagshamn och Ystad. Tränare i Ystad, Skurup, Södradal och Skånelaget.
Gå till toppen