Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Febrilt inför ärkefint besök

Lundabor vill veta om det går att boka sittplats i Domkyrkan.
Hotellägare erbjuder sängar åt delegationen från Vatikanen.
Telefonerna går varma på stiftskansliet i Lund sedan nyheten att påven Franciskus kommer till Lund briserade.

Om några månader träffas de igen, påven Franciskus och ärkebiskop Jackelén. Senast de sågs var i maj förra året. I höst kommer påven till Lund.Bild: Vatikanen
Logistiken är omfattande och detaljerna är långt i från klara. Hur formerna för påvedagen ser ut är därför inte spikade.
– Det var ju först i går som vi fick det definitiva beskedet om att han kommer, säger Margareta Grape, projektledare vid Svenska kyrkan.
Lägg därtill att påven plötsligt kan sätta sin egen agenda. Franciskus valde exempelvis en svart Fiat i stället för limousine när han besökte Washington DC tidigare i höstas.
– Vi är medvetna om att sådana saker kan hända, säger Margareta Grape.
Läs också Påven till Lund i höst
Klart är att påven stannar i Lund bara över dagen för att, efter högtidlighållandet i Domkyrkan av 500-årsminnet av reformationen, återvända till Vatikanen. Anländer gör han troligen i eget plan till Sturups flygplats.
– Om han landar på Kastrup blir det ju två statsbesök, säger Eva-Lotta Grantén, kanslichef i Lunds stift.
Fast egentligenär påvebesöket i Lund inte primärt ett statsbesök. Franciskus kommer till Lund i egenskap av högste representant för katolska kyrkan, som tillsammans med Lutherska världsförbundet håller i planeringen av högtidlighållandet i Lunds domkyrka.
– Svenska kyrkan hjälper bara till att få eventet på plats. Såklart är han statschef också, men det är inte huvudsaken i detta sammanhang, säger Margareta Grape.
Kommer kungen att delta? Statsministern?
– Vi vet ännu inte det. Vi resonerar med vår ambassadör i Vatikanstaten Lars-Hjalmar Wide. Han har kontakt med representanter från Vatikanstaten. Vi har också kontakt med statsrådsberedningen och utrikesdepartementet, säger Margareta Grape.
Läs också Påvens deltagande är exceptionellt
Domkyrkan rymmer i detta sammanhang inte många platser, men enligt Margareta Grape kommer allmänheten på något sätt att få ta del av högtidshållandet. Kanske kan intresserade följa det som händer i Domkyrkan via storbildskärmar, kanske sänder Sveriges television från kyrkan.
Är det utsiktslöst att få en plats i kyrkan som vanlig Lundabo?
– Kyrkan har en fysisk begränsning, den har bara 800 platser. Så jag kan inte svara på det idag.
Läs också Brukar du skryta om att du har träffat påven?
Katolikernas och protestanternas gemensamma ansvar för fattigdomsfrågor, flyktingproblematik och klimatfrågor kommer att manifesteras i samband med högtidlighållandet.
– Vi letar efter andra möjligheter att gestalta detta så att fler kan delta i programmet. Det blir en fortsättning på det som sker inne i kyrkan, men exakt hur vi gör, det får vi se.

Därför valdes Lund som plats för mötet

Det var i Lund som Lutherska världsförbundet. LVF, bildades 1947 (förbundet firar alltså 70-årsjubileum 2017). Lund ligger också i "det lutherska Skandinavien", som på många sätt präglats av reformationen.
Vid den ekumeniska gudstjänsten i Domkyrkan deltar, förutom påven, ärkebiskopen Antje Jackélen och Anders Arborelius, biskop i katolska kyrkan i Sverige.
Till mötet kommer även kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer, Martin Junge, generalsekreterare för LVF och biskop Munib Younan, ordförande i LVF.
Gå till toppen