Ekonomi

Laktosbluffen tog hem premiärpriset

Fem av femtio nominerade varor gick till final i Äkta varas ”Årets matbluff 2015”.
Valios laktosbluff fick flest röster i finalomgången.

Laktosfri och vanlig kefir – med samma innehåll.Bild: Valio
Äkta vara är en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet och färre tillsatser. Tävlingen ”Årets matbluff” avgörs för första gången i år, föreningen har hämtat inspiration till den hos den nederländska konsumentorganisationen Food watch.
Det finska mejeriet Valio försökte ge sig in i den vanliga mejerihyllan genom att sälja laktosfri kefir som vanlig kefir, fast fem kronor billigare än den som märkts laktosfri.
Gemensamt för de fem finalisterna är att de inte riktigt är vad de utger sig för att vara. Förutom vinnaren var de här nominerade:
Ländfilén från Nybergs deli, ett nytt sätt att stycka en skinka som inte har med den finare styckningsdetaljen filé att göra. Företaget tvingades att byta namn på köttbiten.
Nestlés ”Välling gryn naturell”, som hade smaksatts med vanillin.
Ridderheims murkelpaté, som påstås innehålla endast naturliga råvaror. Förpackningens baksida berättar dock om en rad tillsatser som palmolja, växtfiber och tio e-nummer.
Lönnebergas renkorv med tranbär. Konsumenterna reagerade mot att det endast var 20 procent renkött men 62 procent nöt- och griskött.
Gå till toppen