Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven i Malmö: "Antisemitismen är en skam!"

Stefan Löfven fördömde kraftigt all antisemitism när minnet av Förintelsen högtidlighölls i synagogan i Malmö.
– Antisemitismen finns i Sverige. Den finns här i Malmö. Och det är en skam!

Säkerheten var massiv runt synagogan på Betaniaplan i Malmö på onsdagskvällen: Uniformerade poliser, Säpomän och den judiska församlingens egna säkerhetsvakter.
När klockan blev sju var det fullsatt under ljuskronorna i salen.
– Vi ber om ursäkt för säkerhetskontrollen ni fått gå igenom. Men detta är vår verklighet i Malmö, hälsade konferenciern Mauritz Pergament.
Läs också Olle Lönnaeus: Löfven strävar i kallt regn och hård motvind
Högtidlighållandet av minnet av de sex miljoner judar som mördades av Adolf Hitlers nazister inleddes med att sex åldrade överlevare från dödslägren i Auschwitz, Dachau och Ravensbrück gick fram och tände var sitt ljus.
Sist kom en representant för den romska befolkningen; även hundratusentals romer mördades ju av nazisterna.
Bland åhörarna från den judiska församlingen satt även imamen Salahuddin Barakat och två av Malmös socialdemokratiska kommunalråd: Katrin Stjernfeldt Jammeh och Andreas Schönström.
Länge var relationerna spända mellan den judiska församlingen i Malmö och de styrande socialdemokraterna.
Vid två tillfällen har USA:s regering skickat särskilda sändebud på grund av att stadens judar vittnat om en ökande antisemitism - inte minst från människor med muslimska rötter.
I april 2012 anklagade Hanna Rosenthal dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu för att vägra ta problemet på allvar.
I mars 2015 ansåg sig sändebudet Ira Forman möta en betydligt mer förstående attityd från Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Nu var Stefan Löfven inbjuden för att tala i synagogan i ett läge när Sveriges relationer med Israel är bottenfrusna.
Kylan från Jerusalem spred sig redan när regeringen för ett år sen erkände Palestina. När utrikesminister Margot Wallström nyligen krävde en utredning av påståendena att israeliska soldater gjort sig skyldiga till "utomrättsliga avrättningar" i samband med palestinska knivattacker på Västbanken kröp temperaturen under nollpunkten.
Den israeliska regeringen svarade på Wallströms krav med att portförbjuda henne från Israel; åtminstone en minister har kallat henne "antisemit".
I synagogan i Malmö förnekade Stefan Löfven att hans besök var ett sätt att försöka blidka den israeliska regeringen.
– Nej, det är inte därför.
Vad säger du om att Israel har portförbjudit Margot Wallström och att en representant för regeringen kallat henne "antisemit"?
– För det första: antisemitism är naturligtvis helt fel. Vår regering vill ha bra relationer med både Israel och Palestina. Vi jobbar på det hela tiden
– Vi tror på en tvåstatslösningen. Vi har två parter som har samma rätt till säkerhet. Det är viktigt att slå fast. Jag har tagit del av knivmordet på den israeliska kvinnan nyligen. Det är lika vidrigt som allt annat våld. Avskyvärt!
– Vi kommer alltid stå upp för både Israels och Palestinas rätt.
Är ditt besök i Malmö en särskild markering på grund av antisemitismen i Malmö?
– För mig är det viktigt att högtidlighålla minnet av Förintelsens offer, att hålla det minnet levande.
Anser du att det finns en särskild grogrund för antisemitism i Malmö jämfört med exempelvis Stockholm och Göteborg?
– Jag har svårt att jämföra städer. Oavsett vilket så är det ett problem. Vi har antisemitism här i Malmö. Den finns i Sverige och den finns i Malmö. Det är en skam för vårt samhälle!
Vad vill regeringen göra åt att hatbrotten ökar?
– Vi kommer aldrig någonsin att tolerera hatbrott, intolerans och antisemitism i vårt land. Här ska man kunna vara säker, oavsett vad man tror på eller om man inte tror på något alls.
– Vi måste jobba strukturerat med att höja säkerhet. Men det allra viktigaste är värderingar. Vi måste diskutera mycket mer i Sverige vilket samhälle vi ska ha.
I ett särskilt möte med församlingens ledning fick Löfven höra vittnesmål om vardagen för Malmös judar.
– Vi är inte trygga. Vi lever under ett dolt hot, sade vice ordföranden Freddy Gellberg.
Judar, som likt rabbinen Shneur Kesselman bär traditionella kläder och korkskruvslockar, utsätts för glåpord. Enligt Gellberg har rädslan fått flera judiska familjer att lämna staden.
– Terrorattentaten i Paris och Köpenhamn, de påverkar naturligtvis oss. Många är oroliga för sin säkerhet, sade Freddy Gellberg.
Gå till toppen