Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pendlare: ”Visa hänsyn till varandra”

Pendlaren Pia Christensson tycker att pendlarna måste hålla ihop och sprida god stämning i allt kaos som id-kontrollerna medför.
”Att pendla över Öresund har blivit en prövning för oss alla efter införandet av ID-kontrollerna. Som många redan har påpekat är det inte själva ID-kontrollen på Kastrup som är problemet, utan det faktum att man fått ytterligare ett tågskifte, att tågen går mer sällan och att det är kortare tåg.
Det är också det sistnämnda som jag vill beröra lite extra. Alla vi pendlare får nu vänja oss till fulla tåg och att många får stå, både till och från Danmark.
När det blir trångt på tågen, blir det också svårare att koppla av. Jag har tidigare använt min pendlartid till ”min egentid”, det vill säga läst en bok, arbetat, sovit, handarbetat eller gjort precis ingenting. Trängseln på tåget och den stress som man bygger upp i kroppen, kring oro för att bli ytterligare försenad, gör att man inte kan koppla av. Många dagar kan man känna i luften att flera pendlare är irriterade och trötta och ibland undrar jag när någon ska bryta ihop eller få ett anfall av frustration. För att så långt möjligt undvika att en sådan situation ska uppstå, måste alla vi pendlare bli bättre på att visa varandra hänsyn. 
Här kommer ett par tips som förenklar vardagen för oss alla:
1. Låt passagerare gå av tåget innan du själv kliver på. Tåget går inte förrän alla kommit på, men först måste de som ska av ut. Det blir också mer plats för nypåstigna. Hela processen går helt enkelt snabbare med ”först ut, sedan in”.
2. Träng dig inte före andra som väntar på att kliva på tåget. Alla kommer att komma med och vi slipper bli irriterade på varandra.
3. Förvara inte din väska, jacka eller andra saker på sätet bredvid dig. Sittplatserna är till för att sitta på och inte förvara sin egendom. Till detta finns hatthyllor.
4. Om du sitter vid gången och sätet bredvid dig är ledigt. Blockera inte möjligheten för en medresenär att sitta på den platsen. Om du blir tillfrågan om platsen är ledig så är det sista du ska göra är att suckande och med nedlåtande blick resa dig upp och låta medresenären få tillgång till den lediga platsen.
5. Det händer ganska ofta att någon utgång är stängd. Om du ser en passagerare gå mot en utgång som är stängd, tala då om detta för vederbörande istället för att bara virra på huvudet. Undvik att passagerare blir stressade när tåget kommer till stationen och de upptäcker att de måste springa genom halva tåget för att komma till nästa utgång. Hjälp varandra så att alla kommer av tåget.
Jag vet att vi pendlar får stå ut med mycket. Vi är extra stressade och trötta. Dessutom blir det inte bättre av alla vinterkläder som tynger och tar plats. Om vi ska klara av att pendla under dessa omständigheter som ID-kontrollen har fått som följdeffekt, måste vi alla hjälpas åt och visa varandra lite extra hänsyn. 
Är du på ett riktigt gott humör, så sprid det gärna till andra. Tänk vad underbart det skulle vara att komma till arbetet, eller hem, på gott humör och inte bara irriterad över pendlarsituationen.”
Hur upplever du resa? Vill du dela med dig av dina erfarenheter? Mejla nicolai.grant@sydsvenskan.se.
Gå till toppen