Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vågmästaren som vägrar sluta

Hans meritlista väger tungt. Efter 45 år i branschen kan Jan-Eve Gustavsson på Freijs Vågservice lugnt kalla sig expert på vågar. 69-åringen siktar på att jobba minst tio år till.

Freijs Vågservice för en anonym tillvaro bakom skyltfönstret i Furulund. Här lagar, kalibrerar och säljer Jan-Eve Gustavsson alla slags vågar man kan tänka sig. Det är allt från labbvågar till stora bilvågar.
I skyltfönstret står personvågar från olika årgångar uppradade. Här finns ingen butik men det händer att Jan-Eve Gustavsson säljer även till privatpersoner.
– Det går jättebra, bara de ringer före. Nu senast hörde en förälder till en brottare av sig.
Annars är de flesta kunderna företag och många finns i kött- och fiskbranschen. Freijs Vågservice säljer även prismärkare och etikettskrivare, något som just de kunderna efterfrågar.
Jan-Eve Gustavsson fick chansen att ta över företaget 1988. Tidigare jobbade han som servicetekniker på ett företag som sysslade med etiketter och vågar.
– Jag sa till min fru att man får en chans i livet. Det var ju en bransch jag kunde och vi beslöt oss för att satsa. Och det är inget jag ångrar i dag. Det har varit en fantastisk utveckling.
Redan första året ökade omsättningen från 250 000 kronor till över en miljon. Och sedan har det rullat på. Under Jan Eve-Gustavssons 45 år i yrket har mycket förändrats. Elektroniska vågar har tagit över och dagens vågar är billigare och svårare att reparera.
Du har fyllt 69 år. Hur länge fortsätter du?
– Erik Freij som grundade företaget jobbade tills han var 82 år. Jag hoppas att jag kan jobba lika länge. Jag brukar skoja om att mitt barnbarn ska ta över, och han är fem år nu så jag får hålla på ett tag till.
Jan-Eve Gustavssons största jobb handlar om att kalibrera vågar. Just nu är 1,1 ton småvikter som han använder i Lübeck för att bli kalibrerade.
– Jag får ta 1,1 ton i bilen och det är precis vad jag behöver ha med mig.
Tröttnar du aldrig på vågar?
– Nej, jag gillar den sociala kontakten när man kommer ut till folk. Jag får fortfarande nya kunder, det är många rekommendationer. Folk säger "Ring Freijs" när någon kommer med en våg. Det är ett gott betyg.
Freijs Vågservice
Vad: Reparerar, kalibrerar och säljer alla slags vågar. Säljer även prismärkare och tillverkar egna personvågar av märket Lindell.
Grundades: 1963 av Erik Freij (blev aktiebolag 1965).
Vem: Jan-Eve Gustavsson från Furulund tog över företaget 1988. Hustrun Wandy Gustavsson är delägare och hjälper till.
Var: Grönegatan 2, Furulund. Hade tidigare lokal på Sallerupsvägen i Malmö också.
Gå till toppen