Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Bamses styrka har burit den skånska serien i 50 år

Charlotta Borelius vet hur man håller en femtioåring evigt ung.
–  Med spännande och välskrivna berättelser som ligger i tiden, säger chefredaktören för Bamse som jubilerar i år.


Världens starkaste björn debuterade 1966 som veckoserie i Allers tillsammans med Lille Skutt, Skalman, Farmor och Katten Jansson.
Sedan dess har persongalleriet utökats rejält även om redaktionen är restriktiv med att ta in nya figurer.
–  Det går inte att hålla reda på hur många som helst för läsarna. Därför jobbar vi mer med att utveckla personligheterna, säger Charlotta Borelius.
Hon kom till Egmonts förlag i Västra hamnen 2000. Sedan 2008 har hon ansvar för Bamse-tidningen som startade 1973. På femtio år har Rune Andréassons skapelse vuxit från en seriestrip i en familjetidning till en betydande del av Egmonts förlag med tidningar, böcker, filmer, undervisningsmaterial med mera.
–  Bamse vänder sig främst till barn mellan fyra och åtta år. Men vi upptäckte att många föräldrar ville komma igång att läsa för sina yngre barn och då gjorde vi även Bamse för de yngsta.
Rune Andréassons första äventyr med de tre manliga huvudfigurerna var just äventyr. De åkte till fjärran länder på långa och spännande resor.
–  Men så började Rune få brev från barn som berättade att de blev retade i skolan, att det var jobbigt att vara den enda med glasögon och liknande, säger Charlotta Borelius.
Äventyrstrion fick komma hem till "Kullarna" på 80-talet, skaffa familj och barn som började på dagis och i skolan. Så kunde både barn och föräldrar kunde känna igen sig och lära sig av Bamsehistorierna.
Efter trillingarna Brum, Nalle-Maja och Teddy, fick Bamse och Brummelisa Brumma, en liten flicka som inte var som de andra barnen.
"Hon kommer aldrig att gå i vanlig skola och lära sig att prata", konstaterade Skalman i en pratbubbla.
Lillkaninen Mini- Hopps koncentrationssvårigheter märks också i tidningen utan att redaktionen har gjort en stor affär av dem.
I dag är det cirka tio personer som tecknar Bamse, ibland kan det kännas för få.
– Om vi samtidigt gör film kan tre personer jobba med att teckna den, då kan det kännas stressigt ibland.
Två gånger om året har redaktionen stora idémöten där produktionen av de 20 nummer som kommer ut årligen diskuteras.
– Vi tittar så klart på vad som händer den närmsta tiden. Årets fotbolls-EM kommer säkert att märkas i tidningen.
Men det finns saker som är svåra att skriva om, som flyktingkrisen som pågår.
– Det är svårt. Men ämnet har genom åren tagits upp flera gånger i Bamsetidningen. I år närmar vi oss frågan i en serie om fattiga och rika, säger Charlotta Borelius.
Rune Andréasson pensionerade sig från tidningsproduktionen 1990 och Serieförlaget tog över. Det var under en period när det inte kom till så många nya karaktärer i Bamses värld. 2006 började det hända saker. Lille-Skutts fru Nina blev journalist och Krösus Sork fick konkurrens om att vara boven i äventyren.
I juli 2006 introducerades Reinard Räv, en figur som är lika elak som Vargen var på 60-talet innan han blev snäll decenniet efter, visserligen med ett och annat återfall.
– Det behövs ondska som godheten ska möta, säger Charlotta Borelius.
Hennes egen favoritfigur är ändå Bamse.
–  Han är snäll mot alla, men gör också fel ibland som han upptäcker. Jag tror att det är egenskaper som håller väldigt länge, säger Charlotta Borelius.

Så görs Bamse

Tre frilansande huvudförfattare skriver de flesta berättelserna.
Många av de cirka tio Bamsetecknarna bor alla i Skåne och många har gått Serieskolan i Malmö.
En idé presenteras först som ett synopsis på en A4-sida, det utvecklas sen till ett manus med anvisningarna till tecknaren. Det berättar vem som ska finnas i rutan och i vilken miljö, vem som pratar i rutan och om det finns en box med berättelsetext.
Det tar minst en dag att rita en tidningssida.
När tecknarna är klara med sitt jobb går sidorna till en tuschare.
Den senaste figuren som introducerades heter Suddan, en övergiven kaninunge som Lille Skutts bror Happ och hans partner Lille Sixten hittade i skogen.
Gå till toppen