Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ärvde intresse för teknik

Gunnar Thulin i Vejbystrand har alltid haft ett stort intresse för teknik. Och det är ingen tillfällighet att familjen har en egen solcellsanläggning.

Gunnar Thulin är född i Mariestad, men familjen flyttade till Göteborg redan när han var något år gammal.
Han fick tidigt ett teknik- och fordonsintresse och när han var 14 år blev han svensk mästare i lådracer med en bil han själv byggt tillsammans med sin pappa.
– Allt var väldigt seriöst och det var en stor upplevelse.
– Det tekniska intresset fick jag av min pappa Malte Thulin som var verkstadschef och var väldigt händig. Jag fick också praktisera i hans bilverkstad på sommaren, säger Gunnar.
Han och hustrun Eva Thulin har båda ett stort intresse för miljö- och energifrågor. Det visar inte minst den solcellsanläggning som finns på taket på deras villa i Vejbystrand.
– Vi vill förbättra miljön, vi producerar egen energi. När solen lyser får vi ut fem kilowatt. Solenergi är väldigt bra och hela världen borde ta efter. Det här är framtidens lösning. När den har installerats fungerar anläggningen i åtminstone tjugo år. Det är bättre än olja, kol och kärnkraft.
Och Gunnar och Eva Thulin, som nu båda är 85 år, trivs i Vejbystrand.
– Vi bor intill Magnarp strand och har utsikt över hela Skälderviken. Det är mycket vackert här.
Gunnar Thulin har haft ett händelserikt liv. Han har till exempel goda minnen från militärtjänsten vid P2 i Hässleholm där han blev arméingenjör och sergeant. I samma kompani fanns bland andra Hasse Alfredson:
– Jag såg redan då att han skulle bli något speciellt. Han ordnade en teaterföreställning, hade en del hyss för sig och satt mycket i arresten. Men han blev frikallad sedan han påstått sig lida av klaustrofobi eftersom han körde stridsvagn. Det var då han började studera i Lund och det blev nog hans lycka.
Gunnar Thulin blev civilingenjör (maskinteknik) vid Chalmers 1956 och fick sedan en 35 år lång yrkeskarriär.
– Jag emigrerade till USA efter avslutade studier, fick användning för mina kunskaper i kylteknik och VVS och fick jobb redan efter en vecka i New Jersey.
– Men jag ville se mer av landet och arbetade sedan i San Francisco, Kalifornien, i ett år. Där gifte jag mig också med Ann Haskell.
Efter USA-äventyret blev det först en tid på Stal kylteknik i Norrköping. Han blev därefter anställd av danska Danfoss som teknisk chef för den amerikanska marknaden.
– Så det blev ytterligare två år i New Jersey innan vi flyttade tillbaka till Sverige.
– Två av mina fyra söner är födda i USA.
Efter totalt fyra och ett halvt år i USA blev Gunnar Thulin teknisk chef för svenska dotterbolaget av holländska Philips där han fick skapa den nya generationen av kyl- och frysenheter för Europamarknaden.
Mellan åren 1967 och 1973 arbetade han, med bas i Stockholm, som organisationskonsult för H.B. Maynard (med huvudkontor i Pittsburgh, USA) med specialitet inom värdeanalytisk produkt- och processutveckling.
Familjen flyttade till Ängelholm 1973 då Gunnar tillträdde posten som utvecklingsdirektör för Gullfiber AB i Billesholm. Han arbetade där i många år och låg bland annat bakom ett antal patent vad gäller högkomprimering av glasull för att sänka lagrings- och transportkostnaderna. Gunnar Thulin gick i pension 1991.

Gunnar Thulin

Bor: Villa i Vejbystrand.
Familj: gift sedan 1980 med Eva Thulin (född Eva Fribrock), som fyllde 85 år i somras, hennes son Micke med familj, fyra barn från ett tidigare förhållande med amerikanska Ann Haskell; Stig, Dag, Lars och Per, fem barnbarn.
Karriär och yrke: Civilingenjör 1956. Gick i pension vid 60 års ålder.
Övrigt: Har även varit politiskt engagerad i miljö- och energifrågor och suttit ett par perioder i Ängelholms kommunfullmäktige och kommunstyrelse.
Gå till toppen