Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

“Kungahusets fel att vi har dessa gränskontroller”

Ulf i Zürich ger ett historiskt perspektiv på id-kontrollerna över sundet – och menar att en mans agerande för 340 år sen är anledningen till dagens pendlarkaos.
“Jag bor mitt i Europa och jag reser regelbundet hem till Skaune via Kastrup. Mina erfarenheter av gränskontrollerna hittils är inte nergativa eftersom jag undviker tåget. Istället hyr jag en bil i Kastrup och då är det lekande lätt att ta sig hem. Kontrollerna vid tullfiltret tar inte många sekunder och samtidigt kan polisen fånga upp alla kriminella som smugglar vapen, droger, alkohol, migranter, och ensamkommande barn som annnars försvinner i händerna på kriminella. Även olagliga fordon, rattfyllerister och efterlysta fångas upp i tullfilterna. Med öppna gränser slinker allt detta omärkt förbi och kriminaliteten frodas.
Istället är jag alltid trevlig i mötet med polisen. Jag brukar säga på min bredaste skånska att jag söker asyl.
Om man nu ska vara negativ till kontrollerna så kommer detta kanske som en happening vems fel det är. Det är lätt att skylla på regeringen men det är faktiskt kungahusets fel att vi har dessa gränskontroller i Öresund. Det är Karl nummer elvas fel att vi har denna onaturliga gräns genom Öresund.
Karl XI hade en otrolig tur att den danska hären inte hunnit förinta den svenska hären när kung Karl väl behagade att återvända till slagfältet norr om Lund. Om kung Karl kommit tillbaka till slagfältet en 1/2 timme senare så hade ödet varit ett annat och då hade vi sluppit dessa gränskontroller i Öresund.”
Har du några tankar om id-kontrollerna? Eller bara vill skriva av dig? Skicka bild och text till nicolai.grant@sydsvenskan.se
Gå till toppen