Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Resorna världen över ledde till Malmö

Jill Ålander drivs av en nyfikenhet och en längtan att uppleva världen. Drivkraften har fått henne att resa mycket och pröva olika vägar. På en strand i Thailand upptäckte hon reikin som nu är hennes yrke.

Hon huttrar när vi ses en disig januarimorgon på gågatan i Malmö och skojar om att hon borde tåla mera kyla eftersom hon är uppvuxen i Norrland.
– Fast nu har jag vant mig vid Malmöklimatet och fryser så fort det blir lite kallare, säger hon.
Inne i värmen på ett kafé åker kängorna av och hon kryper upp i en fåtölj med en stor kopp chai.
– Det var helt fantastiskt att växa upp i Norrbotten, men jag kände alltid en längtan och en nyfikenhet på vad som kunde finnas i världen utanför. Den nyfikenheten har alltid varit en drivkraft, förklarar hon.
Skåne var en plats som lockade och här har hon bott i flera perioder. Däremellan har hon rest i Asien och periodvis bott i Spanien och i Australien.
Det var på en strand i Thailand som hon första gången kom i kontakt med reiki, en japansk healingmetod. Av en slump gick hon förbi en reikimaster och bestämde sig för att prova. Effekten kom direkt, säger hon, och efter det har hon under flera år utbildat sig i metoden vid sidan av sin tidigare karriär inom kultur och media.
–  I reiki behöver du inte ha någon speciell tro eller filosofi. Du kan bara vara som du är, lägga dig på en brits, du behöver inte ens tro på att det ska funka. Det som reikimastern gör är att balansera energin i kroppen genom att lägga händerna på olika punkter. Energin flödar dit där du behöver den bäst och du får ett lugn med dig som du behöver i vardagen.
Att metoden innefattar healing innebär inte att man genom handpåläggning direkt kan bota sjukdomar, få förlamade att börja gå eller något liknande.
– Nej, healingen handlar om att skapa förutsättningar för kroppen att läka.
Nu är Jill delvis föräldraledig och jobbar två dagar i veckan med reiki på ett centrum för friskvård. I framtiden hoppas hon kunna komma ut på arbetsplatser för att ge behandlingar som förebygger stress.
– Många har roliga jobb, men det blir ofta för mycket av allt och till slut vet man inte hur man ska återhämta sig.
För Jill är balansen i livet viktig, men hon är ingen sådan person som lever enligt strikta pekpinnar. Hon har valt bort kött för att hon mår bättre av det, men äter fisk
– Jag göttar mig rätt så mycket. Man ska vara snäll mot sig själv. Det är så mycket fokus på det man borde göra och man glömmer ofta det som man faktiskt gör och gör bra. Jag brukar tänka att vad du än gör, till exempel vad du väljer att äta, så gör det med glädje.
Sedan några år är Malmö Jill Ålanders hemstad. Mellan de tidigare resorna bodde hon här i perioder, men nu känner hon att det blivit hennes bas på riktigt.
– Jag återvände hit fyra gånger och varje gång var det en ny stad. Malmö är en stad där det finns utrymme för saker att hända. Det är en stad som inte är så uppenbar, man får spännande överraskningar hela tiden.

Inspiration mitt i öknen

”Jag har så många fina resminnen, men resan till festivalen 'Burning man' i Nevada var något alldeles speciellt. Det är en alldeles unik plats som byggs upp och ger perspektiv och idéer om hur ett samhälle skulle kunna vara. Den upplevelsen för fem år sedan var både inspirerande och omvälvande och öppnade många nya vägar för mig.”

Jill Ålander

Bor: Vid Davidhallstorg.
Gör: Är utbildad reikimaster och jobbar med friskvård.
Familj: Elton, 15 månader och sambon Kim.
Blir glad av: "Att vakna på morgonen med Elton och Kim. Det är två sjukt roliga killar."
Fritid: Är med i indiedansgruppen Heartbeats.
Gå till toppen