Malmö

Skatt vapen mot svarta pengar

När polisen kör fast tar Skatteverket över. En miljard om året krävs in från den grövsta delen av den svarta ekonomin. Verktyget – skrivbordstaxering.

Den 12 mars 2015 går polisen in i en villa på Videdal i östra Malmö. Det är folkbokföringsadressen för en 30-årig man som misstänks stå bakom kriminell vapenimport för miljoner.
Observera ordet misstänkt, för trots att han också utreds för att tvätta brottspengar vita, har han inte dragits inför domstol. Poliserna hittar inte bevis om brott i villan. Men det finns annat:
• 615 000 kronor i kontanter. Väl packade buntar.
• Nästan 3,5 kilo guld och smycken. Värt omkring en miljon kronor.
Polisen kan inte koppla sakerna till brott, men en rapport hamnar hos Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet, GEB.
30-åringens mamma, en 55-årig deltidsarbetande kvinna med mindre än 200 000 kronor i årsinkomst, äger villan. Vid tillslaget säger hon att både guld och pengar är hennes.
Mammans taxerade inkomst räcker inte för att förklara de stora värdena i villan, så Skatteverket slår helt enkelt fast att hon måste ha fått in mer pengar på något sätt.
Alltså upptaxeras kvinnan och får en beskattningsbar inkomst på drygt 900 000 kronor. Samt ett extra påslag på 125 000 kronor.
För Skatteverket spelar kvinnans förklaringar ingen roll.
• Pengarna är lånade av släktingar.
Men det saknas spår i banksystem eller på annat sätt av de överföringarna. Hon kan inte heller visa låneavtal eller visa intyg från släktingarna.
• Guldet är ihopsamlat under lång tid. Dessutom är mycket av det gåvor, vilket är "vanligt i min kultur" enligt kvinnan.
Orimligt att inte ha ett enda kvitto, menar Skatteverkets särskilde beslutsfattare och skriver:
"Verket har...samma bestämmelser, praxis och beviskrav att tillämpa, oberoende av vilken etnisk eller kulturell bakgrund den enskilde har."
Det här kan överklagas till domstol. Men erfarenheten säger att staten vinner den striden. Sedan Skatteverket skärpte insatserna mot den undre världens ekonomiska system 2009 är "träffsäkerheten" - andelen vunna tvister - 85 procent.
– De senaste sju åren har vi beslutat om upptaxeringar på över sju miljarder kronor i hela landet, säger Pia Bergman, nationell samordnare vid Skatteverket.
Insatsen mot villan på Videdal är ett typexempel på myndighetssamarbetet mot den svarta ekonomin. Skatteutredningar leder inte till domstol och fängelse, utan slår i stället där det känns mest: i plånboken. Och utredningarna ger också unik insyn hur den undre världens ekonomiska system är uppbyggt.
Som fallet med en 46-årig rullstolsburen man, tidigare dömd för stöld och snatteri av usb-minnen och i stort sett utan inkomst. Under 2014 fick han in en halv miljon kronor på sitt konto i mindre poster. Cirka 100 000 via insättningsautomater.
Teorin är att mannen fungerat som målvakt och skickat pengarna vidare till kriminella. I praktiken är det närapå omöjligt att utreda och hitta inbetalarna. I stället ber Skatteverket mannen att förklara sig.
"Hjälp från mina bröder", enligt mannen. Men han vet inte varför det står namn som "Josefin" som insättare.
Han meddelar att han känner sig ledsen, deprimerad och kränkt av Skatteverket, som kräver honom på skatt och skattetillägg för inkomster på cirka en miljon, eftersom det ser likadant ut för inkomstår 2013.

Kampen mot maffian

Sedan 2009 samarbetar alla rättsvårdande myndigheter för att bryta upp den organiserade brottsligheten och svarta marknaden i landet.
Under särskilda omständigheter kan t ex polisen och Skatteverket utbyta information - där polisen inte når fram till stärkta misstankar, till exempel.
Skatteverket har under perioden dragit in över 7 miljarder kronor.
Cirka 3 500 företag och mer än 4 000 personer har granskats.
Nästan 900 personer har tillsammans fått mer än 1500 års näringsförbud och drygt 820 års fängelse.
Gå till toppen