Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Familj plockade ut 800 000 – i Thailand

Familjen flyttade till Thailand – men de svenska bidragspengarna fortsatte att ticka in.
Nästan 800 000 kronor senare misstänks föräldrarna nu för grovt bidragsbrott.

Strand i Thailand.Bild: Göran Stenberg ARKIV
Det var våren 2013 som Malmöfamiljen flyttade till varmare breddgrader.
De olika ersättningarna de har fått fram tills Försäkringskassan stängde kranen var: barnbidrag, flerbarnstillägg, sjukersättning och tillfällig föräldrapenning.
Mamman misstänks för grovt bidragsbrott på 448 424 kronor – pappan på 347 728 kronor.
Familjen har kvar sin c/o-adress i västra Malmö.
Just människor som får svenska bidrag trots att de bor utomlands är en av grupperna som allt oftare fastnar i Försäkringskassans fuskkontroller.
– Bor man inte i landet längre faller rätten att få bidrag från det svenska socialförsäkringssystemet, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassan.
Reglerna skiljer sig mellan olika bidrag:
  • För barnbidrag och flerbarnstillägg måste man bo mer än sex månader under kalenderåret man söker bidrag för.
  • Man kan inte få tillfällig föräldrapenning om man är utomlands.
  • Däremot kan man i viss utsträckning ta med sig sin sjukersättning till annat land.
– Inkomstrelaterade förmåner kan man ta med sig, säger Peter Fausö.
Hur utreder ni om bidragstagare lämnat landet?
– Det är en utredning som vi gör och det finns alla typer av varianter. Det kan exempelvis handla om att barnen inte varit i skolan på ett halvår.
Totalt genomförde Försäkringskassan 3 364 utredningar av misstänkt fusk i Skåne ifjol. En tredjedel av fallen ledde till åtgärd mot bidragstagaren. 159 polisanmälningar gjordes – en majoritet av de anmälda är kvinnor.
En av de största kategorierna är tillfällig föräldrapenning, menar Fausö.
– När vi tog bort dagisintyget lovade vi regeringen att säkerställa att fusket inte skulle öka genom att göra bättre urval av ärenden med stickprovskontroller. Och det är där vi har en hög träffbild.
– Men det är heller inte ovanligt med fall där människor är sammanboende, men får underhållsstöd och bostadsbidrag för att man inte bor tillsammans. Det blir ofta stora belopp, säger Fausö.
Totalt skickade Försäkringskassan ut över 700 återkrav på sammanlagt 52 miljoner kronor i Skåne förra året. Tack vare kontrollerna sparar Försäkringskassan 145 miljoner kronor.

Fuskas mest med assistansersättning

Förra året återkrävde Försäkringskassan assistansersättningar på sammanlagt drygt 27 miljoner kronor i Skåne.
Näst mest återkrav gällde tillfällig föräldrapenning (6,2 miljoner kronor), följt av barnbidrag (4,4 mkr), föräldrapenning (3,8 mkr) och sjukersättning (2,4 mkr).
Nästan dubbelt så många kvinnor som män både utreddes och drabbades av en åtgärd från Försäkringskassan. Trots det var återkraven från män totalt sett högre.
Gå till toppen