Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

”I vår kommer jag att ta det lugnt”

Sveriges största OS-hopp i Rio i sommar han checkat in i Malmö. Simdrottningen Sarah Sjöström. 

Direkt från Kastrup med bara en landslagsväska som handbagage ger hon Sydsvenskan en pratstund en trappa upp på hotellet. Det är bråttom med allt och hon vet egentligen ingenting om hur det ska gå med tävlingssimningen lördag–söndag.
– Jag har så ont i mina ben. Träningen var tuff i USA.
Hon har haft fullt upp den dryga veckan som hon är tillbaka i Sverige för sina OS-förberedelser. Uppståndelsen var stor kring Idrottsgalan där hon var den stora stjärnan i Globen i måndags.
– Jag kom dit med en plan, att komma hem så fort som möjligt så jag kan köra på med träningen igen. Back to business. Det var riktigt tungt på morgonen, jetlaggad som jag var. Och så en Idrottsgala på det. Men jag börjar bli rutinerad.
Hur mycket kan man vara sig själv en sådan kväll?
– Jo, jag tycker att jag kan vara jag. Det är ju inte så att jag går sminkad varje dag. Klänningen lämnade jag till proffsen. H&M designade, jag var med lite i diskussionerna men inte så mycket. Jag tycker att det är kul att visa en annan sida av mig själv. Inte bara med badmössa, säger Sarah och skrattar.
Nu har hon landat mitt i Zlatanland. Fotbollsstaden Malmö som fostrat Zlatan Ibrahimovic som skulle ha blivit Idrottsgalans kung bredvid drottning Sarah.
Zlatan blev utan utmärkelser och en del hängde säkert på att han inte var på plats i Globen.
– För mig är det ju hemmaplan. Jag bor mindre än tre kilometer från Globen. Jag kan förstå Zlatan och att många med honom väljer att inte komma till Idrottsgalan. Det är ibland krångligt att få till all planering.
Nu är Stockholmstjejen Sarah Sjöström på bortaplan i Malmö.
– Här pratar väl alla fotboll och man gillar väl inte stockholmare heller. Men det är jättetrevligt att vara här. Några av mina första tävlingsminnen kommer härifrån. Jag tävlade i utebassängen Lindängsbadet 2007. Jag skulle fylla 14 år, det blev juniorrekord och jag hade fullt upp. Ett riktigt bra mästerskap.
Nu kan det bli kaos i Hylliebadet om idrottsintresserade Malmöbor sluter upp i stora skador. Det nya badet klarar endast 500-600 åskådare.
– Jag förstår att arrangörerna inte vill ha så mycket uppmärksamhet. För mig får det gärna vara så. Aq-va-kul var inte så stort heller. Det är kul att komma till en ny arena i Sverige. Det är inte så ofta man gör det.
Senast det var stora inomhustävlingar i Malmö var i början av februari 2009. Då var det 50-metersbassängen i slitna Aq-va-kul som gällde. Sarah Sjöström var med, då i början av sin stjärnkarriär.
Hon hade några veckor tidigare fått utmärkelsen Årets Nykomling vid Idrottsgalan för sitt genombrott vid EM i Eindhoven sommaren 2008 då hon överraskade med guld på 100 m fjäril.
Sydsvenskans reporter fick en pratstund med henne då också och vi pratade om hennes lilla värld hemma i Haninge där hon hade gångavstånd mellan hemmet, skolan och badet.
Det har hänt en del sedan dess.
– Ja, det har det gjort. Nu är det ständigt tävlingar över hela världen. Men i vår kommer jag att ta det lugnt. Tävlingen i USA var den första av sex under inomhussäsongen. Så detta i Malmö, tre vändor till Frankrike, närmast Amiens nästan direkt efter detta och så SM i sommar som slutförberedelse.
Malmö är speciellt för Sarah Sjöström av flera anledningar. Hon har sin huvudmanager Daniel Wessfeldt – friidrottsagenten – här och Stina Funke hjälper till med det mesta praktiska.
Men det är den tidigare trestegskungen Christian Olsson som är hennes personlige agent i managerstallet.
– Han är min första kontakt. Vi samarbetar mycket. Christian är en jättebra hjälp. Han har massor av erfarenhet, trygg att jobba med och väldigt proffsig. Det är mindre kaos kring mig nu.
OS i Rio är viktigt. Sarah Sjöström har VM-guld och världsrekord, hon dominerar mästerskap efter mästerskap. Men hon saknar OS-medalj och vill väldigt gärna prestera som bäst i augusti.
– Jag vill ju vinna allt som går att vinna. OS är häftigt. 2008 i Peking var jag så ung. 2012 i London fick jag inte de förberedelser som jag behövde. Jag har ändrat lite grann, tränar smartare.
Vad hoppas du få ut av tävlingsdagarna i Malmö?
– Jag hoppas ingenting. Jag vet faktiskt inte vad jag ska förvänta mig. Jag är väldigt sliten, kan knappt gå. Har så ont i benen. Det blir bara snabba grejer.
Gå till toppen