Lund

”Lunds kommun har förminskat mig”

Den som söker jobb som lokalvårdare i Lunds kommun måste alltid läsa högt ur ett papper. På så vis förvissar sig kommunen om att den jobbsökande begriper enklare instruktioner.Universitetsutbildade Rocky Cueva, som anmält kommunen för diskriminering, är starkt kritisk.

"Trots att intervjuaren redan visste att jag uppfyllde alla kunskapsmässiga krav för ett jobb som städare, ville hon kolla om jag kunde svenska. Det gjorde ont, men jag behövde ju jobbet", säger Rocky Cueva.Bild: Albin Brönmark
Han bor nära kommunhuset Kristallen tillsammans med sina två barn. Byggnaden blir därmed en daglig påminnelse om arbetsintervjun inför en anställning som lokalvårdare där han fick läsa högt från ett papper för att visa att han kan svenska.
– Jag vill egentligen inte göra en stor sak av det här, men nu vill kommunen juridiskt försvara rekryteraren. Men jag vill inte att varken mina barn eller någon annan med mörkare drag ska utsättas för samma sak. Jag är övertygad att det finns många liknande berättelser där ute, säger han.
Rocky Cueva utbildade sig till teknisk mekanisk illustratör och var fast anställd som CAD - ritare på ett stadsbyggnadskontor i Peru när han mötte kärleken från Lund 2003. Han sade upp sig från jobbet för att flytta till Lund våren 2006.
– Jag var redo att lyckas här. Jag lärde mig svenska, kompletterade mina gymnasiebetyg, tog en kurs i ett ritprogram, mest för att få papper på mina kunskaper. Därefter läste jag kandidatprogrammet i samhällsplanering på Lunds universitet. Under studietiden har jag tidvis även jobbat som städare, personlig assistent, brevbärare och grafisk formgivare.
För ett och ett halvt år sedan tog han examen och har sedan dess sökt i runda slängar 300 jobb inom samhällsplanering och liknande jobb, från Simrishamn till Kiruna. Eftersom han tidigare arbetat som lokalvårdare för ISS i Malmö och Lund, sökte han den lediga tjänsten som lokalvårdare vid serviceförvaltningen i Lund.
Som Sydsvenskan tidigare berättat blev anställningsintervjun allt annat än han hade förväntat sig.
– Efter att jag hade sagt att jag var svensk medborgare ville rekryteraren se mitt pass. Men det går jag inte omkring med. Däremot kunde jag visa upp mitt id. Då fick jag veta att utan passet var det inte tal om en anställning. Jag tänkte att det var konstigt, jag har aldrig behövt visa pass vid tidigare anställningsintervjuer. Som svensk medborgare tänkte jag att det var en märklig procedur men jag brydde mig inte så mycket om det, berättar Rocky Cueva.
Men när han blev ombedd att läsa högt ur ett papper med enklare instruktioner kring städning reagerade han.
– Trots att intervjuaren redan visste att jag uppfyllde alla kunskapsmässiga krav för ett jobb som städare, ville hon kolla om jag kunde svenska. Det gjorde ont, men jag behövde ju jobbet. Så jag läste. Hon förvissade sig aldrig om att jag förstod vad jag läste. På så vis var hela övningen meningslös.
Rocky Cueva tycker att Lunds kommun har förolämpat honom och att intervjuaren agerade utifrån förutfattade meningar som har att göra med hans etniska bakgrund. Och han är övertygad om att en svenskfödd person skulle ha känt likadant i samma situation.
Rocky Cueva gick hem, bedrövad och arg.
– Min dåvarande fru började gråta. Jag kände en hopplöshet över att alla mina ansträngningar för att integrera mig i det här samhället aldrig skulle vara tillräckliga. Jag har lärt mig svenska och högutbildat mig på svenska. Så händer detta.
Om han hade fått frågan om det var okej att hans språkkunskaper testades genom högläsning, skulle han kanske inte ha blivit upprörd.
– Men jag berättade ju om min bakgrund för henne. Hon hade även mitt CV, och där står ju allt som jag kan och vem jag är. Och då borde det även stå i annonsen, att alla jobbsökande som kommer utanför EU-länder kan uppmanas att visa sitt pass samt att samtliga jobbsökandes språkkunskaper kommer att testas.
Rocky Cueva har nu fått hjälp av antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering att göra en stämningsansökan mot kommunen.
Karin Odhnoff är HR-direktör i Lunds kommun. Enligt henne har kommunen följt rutinerna.
– Vi har fått en förfrågan från Malmö mot diskriminering om att göra en överenskommelse, vi har avböjt detta. Vi har förklarat vilka rutiner vi har inom aktuell förvaltning. Vi ser därför inte att det finns förutsättningar för att nå en uppgörelse och i så fall får saken prövas av tingsrätten. Om rätten anser att våra rutiner brister får vi se över dem.
Ber ni alla jobbsökande visa pass?
– Samtliga sökanden ombeds att visa legitimation, för att styrka sin identitet. Vi vill vara säkra på att personen är den som den utger sig för att vara.
Räcker det inte med en id-handling?
– Jo. Jag är inte helt insatt i turerna i det här fallet.
Måste man läsa högt ur ett papper om man söker en tjänst i Lunds kommun?
– Man gör ett arbetsprov. Det är en kvalitetssäkring, att man kan läsa instruktioner och rutiner.
Gäller det alla tjänster?
-Nej.
Vilka tjänster gäller det?
- Rekryteringsförfarandet inom aktuell förvaltning skiljer sig åt beroende på verksamhet. För vissa tjänster ingår att förbereda ett case, för andra ska man kunna visa certifikat. Rekryteringsförfarandet avseende samma slag av tjänster är alltid detsamma.
Om jag söker jobb som lokalvårdare i Lunds kommun, måste då jag också läsa högt för er?
-Ja.
Att läsa högt ur ett papper visar att man kan läsa. Visar lästestet att man även har förstått?
- Samtliga sökande till lokalvårdens tjänster får vid intervjutillfället ett material att läsa och kunna återge. Det handlar om instruktioner och säkerhetsrutiner, som man sedan diskuterar. Jag förutsätter att man hanterar alla sökande med respekt.
Kan du förstå Rocky Cuevas upprördhet?
-Ja. Om det är så att han inte fick information om varför han ombads läsa ur pappret kan jag förstå att han blev upprörd. Det är jätteviktigt att förklara varför.

MMD kräver 20 000 kronor för kränkning

Det är Malmö mot diskriminering, MMD, som ansökt om stämning mot Lunds kommun.
MMD yrkar att kommunen betalar en diskrimineringsersättning för kränkning med 20 000 kronor.
Läs alla artiklar om: Rocky Cueva
Gå till toppen