Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Nu är det bevisat: Hundar älskar oss mer än katter gör

Hunden är människans bästa vän, heter det.
En brittisk studie visar att det faktiskt stämmer, i alla fall jämfört med främste utmanaren: katten. 

Bild: TT
Oxytocin kallas för kärlekshormonet, eftersom det spelar en viktig roll för mänsklig interaktion. Hormonet utsöndras bland annat när mammor samspelar med sina nyfödda bebisar.
I produktionen av BBC-dokumentären Cats vs Dogs tillfrågades neurologen Paul Zak att testa oxytocin-halten hos hundar och katter, rapporterar Mail Online.
Salivprov togs från tio katter och tio hundar, innan de fick träffa och leka med sina ägare i tio minuter. Sedan togs ett nytt salivprov, för att se vilken effekt mötet haft på husdjuren.
Testet visade att både katter och hundar ökade sina oxytocin-nivåer under mötet med sina ägare – vilket enligt forskarna bevisar att de tycker om oss. Men det var stor skillnad på hur mycket oxytocin-nivåerna ökade.
Hos hundarna ökade hormonet med drygt 57 procent, jämfört med bara 12 procent hos katterna.
– Utifrån det här testet är det sant att säga att de här hundarna älskar sina ägare fem gånger så mycket som katterna, säger Paul Zak till Mail Online.
Nivån på hundarnas oxytocin efter mötet visar dessutom att de har förmågan att älska minst lika mycket som människor. När människor ser en partner eller sitt barn ökar hormonnivåerna vanligen med ungefär lika mycket, 40-60 procent.
– Det överraskade mig verkligen att hundar producerade så höga nivåer av oxytocin, säger Paul Zak.
En hund i testet, en liten knähund, tycktes helt tokförälskad i sin ägare. Jyckens kärlekshormon toppade på en 500-procentig ökning.
Gå till toppen