Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Alla preventivmedel gratis till 26 år

Inte bara vissa p-piller, utan alla sorters preventivmedel blir gratis för kvinnor upp till 26 år.

Beslutet, som är en motion från Liberalerna, antogs av en majoritet i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Redan idag subventioneras preventivmedel till unga kvinnor. Men bara vissa sorters p-piller och en sorts hormonspiral, som ingår i läkemedelsförmånen och högkostnadsskyddet. Och de passar inte alla.
Andra sorters spiraler än de godkända kan kosta upp emot tusen kronor.
–  Det är inte rimligt att det är beroende på om du använder p-piller eller spiral som du får betala för ditt preventivmedel eller inte, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hs-nämnden.
Liberalerna hänvisar till Norrbottens landsting, där alla preventivmedel sedan fyra år är gratis och där ungdomsaborterna har minskat kraftigt.
Försöksverksamheten i Skåne ska pågå i tre år, och röstades igenom av de fyra borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna.
Det rödgröna regionstyret, S och MP, röstade emot och argumenterade i sitt motionssvar att det inte finns vetenskapliga belägg för ett direkt samband mellan antalet aborter och subventionerade preventivmedel.
Och att ungdomsmottagningarna i Skåne redan idag har möjlighet att skriva ut alla sorters preventivmedel, även de som inte är subventionerade.
Gå till toppen