Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frisören och elitryttaren siktar på OS i Rio

Hon har ett driv som få, frisören och elitryttaren Paulinda Friberg.
Förra året tog hon sig till världscupfinalen i Las Vegas.
Nu är siktet inställt på OS i Rio med bästa hästen Di Lapponia T.

Vinnaren av Lundapokalen Paulinda Friberg började rida hos sin mormors syster som liten. Nu siktar hon på OS i Rio.Bild: Albin Brönmark
På den elitnivå Paulinda Friberg befinner sig krävs det egentligen medarbetare som hjälper till med att ta hand om hästen och inte minst transporterna.
Men Paulinda Friberg sköter allt själv, även grovgörat i stallet. Hon utbildar också sina hästar på egen hand, därtill jobbar hon som frisör på en salong i Lund.
– På min nivå har ingen ett civilt yrke, utom jag då, konstaterar hon.
"Det är en unik prestation på elitnivå", konstaterar kultur- och fritidsnämnden i motiveringen till varför Paulinda Friberg tilldelas Lundapokalen.
– Det är hårt slit och stark passion som ligger bakom framgångarna, säger Paulinda Friberg själv.
– Jag har inte köpt mig till någon framgång. Jag är en vanlig frisör. Och jag gillar att sätta på lite läppglans och prata med kunder om vad som händer i världen.
Ibland drömmer hon om avlastning med stallgörat så att hon kan få sova ut. Samtidigt vill hon inte lämna ögonstenen och tävlingspartnern Di Lapponia T till vem som helst.
– Eftersom jag är med henne så mycket så ser jag direkt om hon är hängig eller dricker dåligt, säger hon och ser ut att få medhåll av Lapponia, för dagen smyckad med ett pannband med glimrande kristaller.
–  Det ska vara lite blingbling. Mode finns även för hästar.
Paulinda Friberg är uppväxt i Flyinge och började rida hos sin mormors syster som liten. När hon var fjorton år fick hon en egen häst som stod inackorderad i Flyinge, där hon också har växt upp. Hon började tävla i ponnytrav och när hon var 25 år i dressyr. Framgångarna avlöste varandra och sedan knappt ett år tillbaka ingår hon i svenska landslagets spetstrupp för ekipage med en mycket hög prestationsnivå.
Femtonåriga Di Lapponia T var två år när hon kom i Paulinda Fribergs ägo.
– Jag köpte henne av en tysk uppfödare i Tyskland. Vi trivs ihop, ingen annan har ridit henne mer än jag. Hon är arbetsvillig och ambitiös. Och så har hon talang. Ibland kan hon bli lite för ivrig i takten i skritt, men det jobbar vi med, säger Paulina Friberg.
Hon är ensam ägare till Di Lapponia T och började rida på hästen när Paulinda Friberg var sju år. Innan dess avlade hon på hästen och har nu ytterligare fyra hästar.
– Mormor Lapponia, säger hon klappar hästen på halsen. Jag kan avla på henne även om hon är i tävling. Då plockar man ägg från henne och sätter in i en surrogatmamma. Vi har redan fått förfrågningar från England och Holland.
När Paulinda Friberg inte tävlar eller jobbar på salongen tränar hon sina hästar i ridhuset alldeles intill gården utanför Flyinge. Hon ger privatlektioner i dressyr och håller clinics, (dressyrundervisning inför publik).
Därtill sköter hon sitt aktiebolag "Hair and horse Äspinge".
– När jag tävlar tar ofta mina föräldrar om gården och de andra hästarna. Det vore roligt att ta med föräldrarna på tävlingarna.
I juji får hon besked av förbundskapten i dressyr om hon och Di Lapponia T är ett av de fyra ekipage som ska ingå i den svenska OS-truppen i Rio de Janeiro.
Ett positivt besked hänger på hur det går i kommande tävlingar, nästa är i Qatar i mars.
Hur hon tar sig dit? Paulinda Friberg kör Di Lapponia T själv i hästtransporten till Belgien. Där väntar flyget.
Gå till toppen