Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

“Jag orkar inte. Jag har förlorat”

För två veckor sen berättade Eva Joensuu om hur gränskontrollerna slår mot pendlingen till och från jobbet i Danmark. Nu har hon sagt upp sig.
Till Pendlarbloggen beskriver hon med egna ord hur gränskontrollerna påverkat livet för pendlarna:
“Måste det gå så här långt?!
I slutet av oktober fick jag veta att gränskontrollerna skulle börja i november. Sen den dagen har jag gått med en klump i magen.
Oroat mig för hur mitt liv kommer att ändras. Hur kommer den redan sårbara tågtrafiken med många förseningar påverkas? Vad får det för konsekvenser för mitt liv?
Jag har ältat i dystra tankar. Jag har vridit och vänt på dem.
Suttit uppe sömnlösa nätter och sökt alternativa transportmedel på nätet. Sovit dåligt på grund av stress och oro. Varit ledsen och gråtit. Massor, faktiskt.
Tanken slog mig som en blöt vante i ansiktet redan i november. Kommer jag överhuvudtaget att kunna fortsätta pendla? Måste jag kanske sluta på mitt jobb i Danmark?
Jag har levt med en fot i Danmark och den andra i Sverige i 15 år. Trivts bra med det. Ett hörn av mitt hjärta tillhör Danmark och danskarna, utan tvekan.
Och nu sitter jag här. Nyss har jag haft möte med min chef. Räckt över min uppsägning.
Nu är den dagen här. Då bägaren rann över.
Jag har behövt att göra valet. Jag orkar inte. Jag ser ingen hållbar lösning i pendlingsproblematiken. Jag har förlorat.
En era i mitt liv går i graven. För mig betyder detta en total livsförändring.
Jag kan vara bland de första pendlare som säger upp sig – men jag kan lova att jag är inte bland de sista. Kalla mig sentimental, men jag skriver detta tårar i ögonen. Även om jag bestämt mig att inte gråta mer, inte ha ont i magen längre, inte offra min mentala och fysiska hälsa för regeringens idiotbeslut och panikåtgärd.
Med tunga steg, men med lättat sinne beger jag mig snart  till arbetsförmedlingen; jag har ändå klarat av att göra ett av svåraste beslut i mitt liv.
Nu har jag båda fötterna i Sverige, men tyvärr väldigt lite tro om en bättre framtid här.
Lite visste jag om att det verkligen behöver att gå så här långt.”
Har du sett något på resan? Eller vill du berätta hur upplever du pendlingen mer gränskontrollerna? Berätta hur du har det. Mejla nicolai.grant@sydsvenskan.se.
Gå till toppen