Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lego lanserar figur i rullstol

I år släpps de första rullstolsburna legofigurerna. Nyheten möts med glädje av förbund för funktionsnedsatta.

Det var nyligen under en leksaksmässa i Nurnberg som en ny rullstolsburen legofigur visades upp, bland annat tillsammans med en ledarhund. Det tog inte lång tid innan legoentusiaster världen över fick upp ögonen för nyheten.
– De har pojkar och flickor, fäder och mödrar, och nu har vi också möjlighet att leka med en karaktär med funktionsnedsättning säger Jørn Martin Steenhold, dansk leksaksforskare, till DR.
Lego har tidigare fått kritik för att deras sortiment saknar mångfald. Förra året skrev 20 000 personer under ett upprop där de krävde att Lego även skulle inkludera figurer med fuktionsnedsättningar, skriver The Guardian. Gruppen skriver nu på sin hemsida att de tar emot beskedet med den nya figuren med "äkta tårar av glädje".
Nyheten tas även väl emot av danska rullstolsförbund. Poul Erik Pedersen, ordförande i handikappsrådet i danska Billund, säger till DR att han tycker figuren ser snygg ut.
– Jag tycker det är en bra idé. Det kommer att bidra till att göra funktionshindrade personer mer accepterade, och göra att barnen vänjer sig vid faktumet att personer med funktionsnedsättning är en del av tillvaron, säger Poul Erik Pedersen.
Någon gång efter sommaren kommer de nya legofigurerna i handeln. Lego själva vill inte ännu kommentera lanseringen.
Gå till toppen