Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöprojektet kopieras nu av andra kommuner

Yalla Trappan i Malmö tar ett steg till. Förutom Yalla Sofielund skapas nu ett kunskapscenter för andra kommuner på Nobelvägen 21.

Hjalmar Falck från Malmö kommun och Christina Merker-Siesjö i Yalla Sofielunds syateljé. Den ska dela lokal med det nya kunskapscenter som ska sprida Yalla Trappans arbetsmetoder för att skapa sociala företag över hela Sverige.Bild: Lars Brundin
Den sociala företaget Yalla Trappan startade 2010 i Rosengård för att hjälpa kvinnor att komma in på arbetsmarknaden.
Första året var det åtta personer som arbetade i syateljén, varav sex på 25 procent. Nu är projektet ett socialt företag med 30 kvinnor som arbetar med catering, sömnad, städning och kafé. Hittills jobbar de flesta i Rosengård, men snart ska syateljén på Sofielund få sällskap av kafé, städ- och cateringgrupper.
– Titta här. Vi har börjat ta fram egen design också. Vi syr inte anbart åt andra, det är våra egna saker vi kan tjäna pengar på, säger Christina Merker-Siesjö och visar en kappa som är gjord av bilklädestyg.
Hon är ordförande för Yalla Trappan som tillsammans med sina samarbetspartners, bland andra Malmö kommun och Arbetsförmedlingen, fått nästan 20 miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att se till att fler som står långt från arbetsmarknaden ska ta ett kliv mot den.
Projektet är på tre år och riktar sig mot cirka 220 Malmöbor som behöver hjälp på traven.
Första februari var startdatumet för projektet. Nu pågår rekryteringen av dem som ska leda kunskapscentret, handlare och deltagare på Yalla Sofielund.
–  Vi fick beskedet om pengarna strax före jul. Men vi ville inte slå på trumman förrän protokollet var påskrivet, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare för Malmö stad.
Yalla Sofielund är ett så kallat IOP-projekt, Idéburet offentligt partnerskap, där parterna är överens om att utveckla en social verksamhet. Lokalerna på Nobelvägen 23 har redan börjar fyllas. Först på plats är Open Skåne, Somali Information and Business Centre och Yalla Trappans ateljé och snart flyttar Arbetsförmedlingens projekt Internationella kvinnor också in.
–  Vi står på egna ben, men skulle aldrig klara oss från samhällets stöd som vi får från kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet, säger Christina Merker-Siesjö.
I dag, tisdag, är Ikea, Body Shop och Oxfam på studiebesök hos Yalla trappan. I fredags var det länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.
När kunskapscentret är klart är det meningen att andra kommuner ska komma till Nobelvägen för att lära sig Yalla Trappans metod att starta sociala företag.
–  Flera kommuner står och stampar. Yalla Sjöbo är på gång, Tomelilla, Växjö och Lund också, berättar Christina Merker-Siesjö.

YALLA SOFIELUND

Malmö kommun äger projektet via Stadsområdesförvaltning Innerstaden, samarbetspartners förutom Yalla Trappan är: Fastighetsägare BID Sofielund, Arbetsförmedlingen, ABF, Stadsområdena i Malmö, Näringslivskontoret, Coompanion, Romskt Informations och Kunskapscenter, Furuboda Arbetsmarknad, Ikea, Stadsmissionen, Herbert Felix Institutet med flera.
Gå till toppen