Lund

Dick Harrison bytte historia

Bråket på Historiska institutionen började när en student i höstas hade synpunkter på Dick Harrisons ton.
– Han har krigat mot denna kurs därefter, säger studierektorn.

I en uppmärksammad debattartikel förra veckan skrev Lundaprofessorn Dick Harrison att den svenska högre utbildningen havererat. Studierektorn på Historiska institutionen hade förbjudit honom att skriva artikeln, hävdade han i texten.
Sedan dess har debattens vågor om den svenska högre utbildningen gått höga. Studierektorn har anmälts till Justitieombudsmannen för att ha försökt begränsa Dick Harrisons yttrandefrihet. Men enligt studierektor Marie Lindstedt Cronberg började det hela som ett helt vanligt studentärende.
– Det var en kurs som precis hade startat, en kurs för ett hundratal studenter som han brukar ge och som brukar fungera bra. Det har inte varit något problem tidigare. Men när kursen hade pågått några dagar så hörde en student av sig och tyckte att det inte var en trevlig ton i salen, att Harrison kändes hotfull.
Studenten, som ville vara anonym, hade vänt sig till institutionens prefekt Lars Edgren. På grund av en gammal konflikt var det dock inte lämpligt för prefekten att föra ärendet vidare till Dick Harrison, säger Marie Lindstedt Cronberg.
– Dick Harrison har ju ingen fungerande relation till prefekten, de har inte pratat med varandra på många år. Sedan den här händelsen 2004 som ju var ganska uppmärksammad.
Förutom prefekten är Dick Harrison sedan 2004 i konflikt också med flera andra personer på institutionen.
– Det är personer som han inte pratar med. Men jag är inte alls inblandad i det, utan min och Dicks relation har varit välfungerande, så allt det här kom väldigt oväntat.
Eftersom Dick Harrison sällan är på institutionen skrev Marie Lindstedt Cronberg e-post till honom för att förmedla studentens synpunkter.
– Jag skrev ett mycket milt mejl för jag vet att han lätt blir i affekt. Och då blev han väldigt upprörd över detta. Han svarade att han hade för avsikt att säga till klassen nästa dag. Sedan kom han hit innan han gick till föreläsningen, och då hade vi vårt samtal.
Under samtalet den 6 oktober ska Marie Lindstedt Cronberg enligt Dick Harrison ha förbjudit honom att skriva en debattartikel. Men så var det inte, säger hon.
– Jag sade till honom: "Gör det inte Dick, låt bli." Men det gällde att han tänkte gå och skälla ut studenterna, för det tyckte jag var upprörande. Jag sade: "Släpp det här, håll din lektion som vanligt." Och det tog han ingen notis om.
Samma eftermiddag klockan 18.15 skickade Dick Harrison ett upprört mejl till sitt fackförbund SULF, med en kopia till Marie Lindstedt Cronberg. I mejlet skriver han om att gå till pressen, men nämner inte med ett ord att Marie Lindstedt Cronberg skulle ha bett honom att låta bli.
Läs mer:Harrisonbråket till JO
I ett senare mejl till prefekten på institutionen den 11 december skriver Dick Harrison att Marie Lindstedt Cronberg "var starkt emot" att han skulle skriva en debattartikel.
I sin debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan kom han slutligen fram till att Marie Lindstedt Cronberg uttryckligen skulle ha förbjudit honom att skriva artikeln.
Enligt henne verkar Dick Harrisons minnesbild av samtalet den 6 oktober successivt ha ändrats när konflikten med studenterna trappats upp.
Som examinator underkände Dick Harrison 67 procent av studenterna i sluttentan på den aktuella kursen samt 60 procent av dem som gick på omtentan.
– Det tror jag beror på att han kom i affekt. Han har krigat mot denna kurs sedan den där händelsen, säger studierektor Marie Lindstedt Cronberg.
Av studenterna som läste grundkursen i historia hösten 2015 gick bara 14 procent vidare till fortsättningskursen som pågår nu. Förra året var motsvarande siffra 27 procent.
Enligt vad Dick Harrison tidigare sagt till Sydsvenskan och HD var anledningen till det dåliga resultatet att studenter inte längre vill lägga tillräckligt med tid och energi på sina studier.
Läs mer:Omtentorna beror inte på att vi studenter är lata – snarare tvärtom
Harrison hänvisade under tisdagen först till sin slutreplik som precis publicerats i Svenska Dagbladet. Där upprepar han påståendet att Marie Lindstedt Cronberg uttryckligen skulle ha förbjudit honom att publicera en debattartikel.
"Hennes förbud ligger i linje med hur det går till på denna och andra akademiska arbetsplatser", skriver Harrison.
I en intervju med Sydsvenskan och HD senare på tisdagskvällen håller Dick Harrison fast vid att han förbjöds att publicera debattartikeln och dementerar att han skulle ha "krigat" med studenterna.

Dick Harrison bekräftar att han i mejlet till fackförbundet SULF inte skrev något om att studierektor Marie Lindstedt Cronberg skulle ha förbjudit honom att publicera en debattartikel. Det finns dock en förklaring till detta, säger han.
– Jag var chockad. Jag insåg väl inte egentligen vilket brott hon hade begått. Jag var mest upprörd över att en lärare tydligen inte har några rättigheter om studenter sprider lögner.
När du skrev till prefekten sade du inte heller att hon hade förbjudit dig, utan att hon hade varit "starkt emot". Det är ju inte samma sak?
– Hon förbjöd mig. Men min position på Historiska institutionen har varit svag länge, och jag vill inte provocera fram något, därför skriver jag försiktigt och väger mina ord på guldvåg. Särskilt när jag skriver till prefekten.
Dick Harrison säger att prefekten är den enda person på institutionen som han har en långvarig konflikt med, och den konflikten går betydligt längre tillbaka än till 2004.
– Det handlar om att vi har helt olika uppfattningar i mängder av frågor, bland annat pedagogik, men också om direkta personmotsättningar.
Och det har inget med 2004 att göra?
 – Nej. Det är en ackumulerad konflikt som började med att han hånskrattade åt mitt uppsatsämne på UB 1985. Jag minns det fortfarande.
Uppgiften om att Dick Harrison skulle ha "krigat" mot studenterna stämmer inte heller, säger han.
– Det är helt lögnaktigt och det här kan jag bevisa hur lätt som helst. Jag ställde mycket vanliga frågor.

Varningen 2004

I juni 2004 fick Dick Harrison en varning av Statens ansvarsnämnd för att han inte avsagt sig handledarskapet för en doktorand som han inlett en relation med. Enligt nämnden hade han dessutom efter att förhållandet tagit slut använt sin maktposition till att misskreditera henne.
Läs alla artiklar om: Dick Harrison-dispyten
Gå till toppen