Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migrationsministern: “Vi ska försöka underlätta för pendlarna”

Migrationsminister Morgan Johansson (S) gick igenom id-kontrollerna på Kastrup vid 13-tiden i eftermiddag. Han lovade samtidigt att skynda på kontrollerna i Hyllie.
– Jag besökte min danska kollega Inger Støjberg (V) och jag tänkte att det var lika bra att ta tåget hem till Lund för att se hur det fungerar med id-kontrollerna.
Hur är läget för id-kontrollerna?
– Det är ett osäkert läge, vi vet inte hur många asylsökande som kommer till Europa under det kommande året. Förmodligen en miljon. Vi i Sverige har tagit stort ansvar, och vi har nått vårt kapacitetstak. Nu måste andra länder ta ett större ansvar.
Kan svensk polisen göra kontrollerna här på Kastrup istället?
– Inte utan en lagändring i Danmark. Det blir myndighetsutövning på ett annat lands territorium.
Vad säger du till pendlarna som är frustrerade över situationen?
– Vi ska försöka underlätta för pendlarna ytterligare. Förhoppningvis genom att väntetiderna blir något kortare vid Hyllie på den svenska sidan. Men vi kan inte igen hamna i en situation som vi var i under hösten med 10 000 asylsökande i veckan, det tror jag de allra flesta som pendlar förstår.
En längre intervju med migrationsministern finns här.
Gå till toppen