Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flickor larmar om kränkningar från äldre elever

Flera högstadieflickor på Vårboskolan i Arlöv vittnar om att de känner sig förföljda och sexuellt trakasserade av äldre elever på skolans språkintroduktion.

Problemen började vid skolstarten i augusti förra året. Emilia och Nora, som är fjorton år och går i åttonde klass, berättar att känslan av att vara förföljda smög sig på allteftersom och växte sig starkare under hösten.
– Killarna stirrade på oss och gjorde pussljud. Fällde kommentarer som vi inte förstod ibland och sa att vi var sexiga och snygga och sånt. Och de har tagit mobilbilder på oss och flera andra tjejer, säger en av flickorna.
De tre pojkar de känt sig förföljda av är i övre tonåren och går på Burlövs språkintroduktion för nyanlända flyktingungdomar.
Tidigare har antalet nyanlända på Vårboskolan legat på cirka femton på högstadiet och trettio på gymnasieenheten. Under hösten har antalet på skolan ökat med cirka hundra elever i olika åldrar.
– Det förekommer kränkningar på alla högstadieskolor. Det påverkar ändå en skola när balansen mellan pojkar och flickor förändras så snabbt som det har skett under hösten, säger Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv.
De äldsta nyanlända eleverna är i tjugoårsåldern.
– En del av de yngsta flickorna som bara är tretton tycker att det är jobbigt med mycket främmande män på skolan som de inte kan prata med, säger Anders Öhlin.
Läs också Här är nya falluckorna – ska stoppa Malmös fartdårar
De studerande på språkintroduktionen och högstadieeleverna har lektioner i olika byggnader och ska bara dela lokal under lunchtid. Flickorna har också slöjd och hemkunskap i huset där de äldre eleverna läser.
– På rasterna står de och väntar utanför skolan och följer efter oss. Några gånger är det killar som har tafsat i lunchkön, säger Emilia.
– Jag vill inte gå på de lektionerna längre, säger Nora.
Fjortonåringarna säger att flera andra flickor på skolan berättat om liknande upplevelser.
– Tyvärr förekommer det kränkningar, men i huvudsak sker de utanför skoltid, säger Anders Öhlin.
Han berättar att sammanlagt sex flickor har gjort anmälningar till skolan under hösten.
– Det är de incidenter som vi känner till och som inträffat på skolan och under skoltid. Vi kan inte uttala oss om vad som kan ha hänt på andra platser eller efter skoltid.
Efter höstens anmälningar har skolan bland annat sett över rast- och lunchscheman för att de äldre pojkarna och yngre flickorna inte ska mötas på skoltid. De äldre eleverna får inte heller vistas i högstadiets lokaler utom i samband med måltiderna. Skolan har också sett över elevgruppernas sammansättning och anställt en ny skolvärd för gymnasieenheten.
– Vi har pratat med pojkarna som anmälts om vad som är olämpligt. Vi är noga med att följa upp allting och vill få de här eleverna att förstå att det inte är acceptabelt.
Efter jullovet började de tre pojkarna att hänga på samma fritidsgård som Emilia och Nora.
Förra veckan bestämde sig de två fjortonåriga flickorna för att gå hem strax innan stängning en kväll, killarna hade gått en stund tidigare. Den ena flickan skulle bli hämtad av sin pappa, den andra berättar att hon hade tänkt gå hem, men ändrade sig i sista stund.
– Jag ringde min pappa och bad honom möta mig. För jag hade en sån där känsla, något kommer att hända, säger Emilia.
Läs också Skulle halshugga och bränna upp svåger – nu döms ”häxjägaren”
När flickorna kom ut på gatan dök en av de pojkar som Emilia känt sig förföljd av tidigare plötsligt upp.
– Han frågade "Varför ser du så nervös ut?" Han såg så arg ut. Jag skrek till honom att han skulle försvinna.
– Han sa "Jag ska med er hem, annars får ni se vad som kommer att hända". Sedan kom han emot mig och tryckte upp sitt ansikte mot mitt.
Just då dök pappan upp och blev vittne till händelsen. Han hoppade ur bilen och konfronterade sjuttonåringen, som nekade till det inträffade och lämnade platsen.
– Flickorna bara dök in i bilen. Min dotters kompis skakade och sedan började hon storgråta, säger pappan.
Flera flickor på skolan har också varit i kontakt med kommunens ungdomsgrupp i Arlöv, som möter ungdomarna både på och efter skoltid och arbetar aktivt med situationen på Vårboskolan.
Sedan årsskiftet finns en extraperson på plats på fritidsgården under kvällstid för att hjälpa till att tolka. Under våren kommer ytterligare en heltidstjänst att tillsättas.
– Nu är vi fler som arbetar för att ungdomarna ska vara så trygga som möjligt, säger Haris Sokolovic, tillförordnad chef för gruppen.
– Kommunikationen är ett problem. Det har kommit fler nyanlända ungdomar till kommunen och det blir fler krockar när de inte kan kommunicera med andra ungdomar.
Personal från gruppen har under hösten varit ute på de HVB-hem där de nyanlända pojkarna bor och diskuterat situationer som uppkommit. Haris Sokolovic poängterar att man också diskuterat vilka förhållningsregler som gäller på fritidsgården.
– Vi har pratat om killar och tjejers lika rättigheter och allas lika värde. Man måste också komma ihåg att det rakt motsatta också förekommer. Tillfällen när de här pojkarna kanske känner sig utstirrade i skolan och upplever saker de inte förstår, säger Haris Sokolovic.
– Kränkningar mellan killar och tjejer kan ske varsomhelst i samhället, men de här ungdomarna blir tryggare om de kommer till oss. Då blir vi fler personer som har ögonen öppna för problematiken.
Efter händelserna i förra veckan hade Emilias och Noras föräldrar samtal med bland annat flickornas mentor, skolans kurator, rektor och den anklagade 17-åringen. Enligt pappan fortsatte 17-åringen att neka till det inträffade under mötet.
De hade också ett möte med Anders Öhlin. Mamman till en av flickorna berättar att hon upplevde det som att en stor del av diskussionen kretsade kring flyktingdebatten på en nationell nivå.
– Jag bryr mig inte om vad som händer i flyktingpolitiken i hela Sverige. Jag bryr mig om vad som händer med mitt barn.
– Hur ska man kunna fixa betyg och höga mål när man är rädd för att gå i skolan? Min dotter har persiennerna neddragna hela tiden. Jag förstår att personalen på skolan kämpar. Det är inte de anställdas fel, men det här kan inte fortsätta.
I slutet av veckan valde föräldrarna därför att polisanmäla sjuttonåringen för sexuellt ofredande och hänvisar till dels fysiska närmanden under hösten, dels händelsen utanför fritidsgården. I början av veckan har även Burlövs kommun valt att polisanmäla.
Läs också Knarkliga sprängd under natträder
Vårboskolan kommer därför inte att gå vidare med utredningen, men stötta de inblandade parterna på skoltid.
– Polisen vill inte att skolan utreder när det gjorts en anmälan. Det är polisen som ska sköta det arbetet, säger Anders Öhlin.
Rickard Ekberg, spaningsledare på polisens ungdomssektion, har inte kännedom om att det gjorts andra polisanmälningar i liknande fall på Vårboskolan, eller på andra skolor i Malmö.
– Jag har inte fått några indikationer på det alls och jag har pratat med flera utredare som inte heller hört något.
Har polisen varit ute på skolor där det uppstått problem av det här slaget?
– Till min kännedom har vi inte varit ute på något. Men om situationer skulle uppstå kontaktar vi skolan och lägger upp en plan för hur vi ska hantera det här tillsammans.
Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlöv, beskriver tillströmningen av ensamkommande flyktingungdomar i Burlöv under hösten som snabb och dramatisk.
– Antalet nyanlända har ökat dramatiskt både på vuxenutbildningen och bland de yngre eleverna.
Hur ser ni på situationen som uppstod i höstas?
– När situationen var akut i höstas fanns det inga andra alternativ. Nu kan vi sprida gruppen och minska trycket på den enskilda skolan. Det kan också främja integrationen, att sprida eleverna på flera skolor.
På vilket sätt kommer ni att agera?
– För att lätta på trycket på Vårboskolan för kommunen nu diskussioner med bland annat Hvilans folkhögskola för att hitta ytterligare lokaler.
Lars-Åke Ståhl nämner också att de extra medel som staten tilldelade kommunerna innan årsskiftet eventuellt kan användas för att lösa lokalfrågan.
– Man måste också komma ihåg en sak, lokalfrågan får inte användas som ursäkt för att kränka någon. Ytterst handlar det här om flickorna och vad de upplevt. Det är kommunens ansvar. Barn ska alltid kunna känna sig trygga i vetskapen att de kan gå till skolan utan att den här typen av situationer uppstår.
Fotnot: Emilia och Nora heter egentligen något annat.

Anmälningar på Vårboskolan

Vid fem tillfällen under hösten har flickor på Vårboskolan anmält till skolan att pojkar från språkintroduktionen "har tittat på dem på ett sådant sätt att de känt sig olustiga". Skolan har stöttat flickorna och haft samtal med de berörda pojkarna.
I november anmälde en flicka att en pojke på programmet tafsat på henne.
Nyanlända på skolan
På Vårboskolan finns en förberedelseklass för nyanlända i högstadieåldrarna. I nuläget deltar cirka 45 elever i undervisningen.
På Komvux finns också en gymnasieenhet med programmet språkintroduktion för nyanlända som vill förbättra sina svenskkunskaper och läsa in grundskoleämnen för att bli behöriga för vidare studier. Cirka 100 elever deltar i programmet.
Gå till toppen