Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Knarkliga sprängd under natträder

Malmöpolisen slog till mot fyra olika adresser under natten till onsdagen. Runt en miljon kronor i kontanter och en okänd mängd droger beslagtogs.
Tre av fem anhållna kopplas till en restaurang i Malmö.

Det var vid 15-tiden på tisdagen som en av polisens Fokusgrupper stannade en bil på Industrigatan. När föraren, en 29-årig man, misstänktes vara påverkad av narkotika togs beslut om husrannsakan i hans hem i centrala Malmö.
Där fann polisen runt en miljon kronor i kontanter, droger som såg ut att vara förpackade för att säljas vidare, ett vapen och en hel låda kaffe som misstänks vara stöldgods.
29-åringen och den flickvän som befann sig på adressen greps och anhölls senare misstänkta för bland annat penningtvätt, narkotikabrott, vapenbrott och häleri.
Senare på kvällen gjorde polisen ett tillslag mot mannens arbetsplats, en restaurang i Malmö. Där, i flera klädskåp, hittade polisen cannabis och heroin. Även den narkotikan var förpackad på ett sätt som stärker misstankarna om att den var avsedd att säljas vidare.
Ytterligare två anställda i trettioårsåldern greps och fick sina hem genomsökta under natten. De husrannsakningarna, en i Augustenborg och en i Vellinge kommun, ska ha lett till ytterligare narkotikafynd.
Vid tillslaget i Augustenborg hittades också sju ID-handlingar som misstänks vara stulna. Ytterligare en man, som kopplas till beslagen genom sin närvaro, misstänks för inblandning i härvan.
Samtliga fem gripna har anhållits, enligt åklagaren Magnus Petersson, som i övrigt är förtegen om utredningen.
– Jag håller på att sammanställa vad det är för uppgifter vi har. De som sitter anhållna ska höras, därefter ta jag ställning till om de ska försättas på fri fot eller häktas, säger han.
Malmöpolisens tre Fokusgrupper jobbar med att störa stadens yrkeskriminella genom idoga kontroller i särkilt utsatta områden. Under 2015 gjordes ingripanden mot runt 500 personer.
Tillvägagångssättet är ofta likartat: Yrkeskriminella personer stoppas för trafik- och fordonskontroller. I de fall de misstänks vara drogpåverkade eller om vapen hittas i deras bil, görs husrannsakningar i deras hem.
Med hjälp av bland annat den metodiken lyckades Fokusgrupperna förra året beslagta:
* 46 kilo cannabis. 1,6 kilo amfetamin, 1,1 kilo kokain, ett halv kilo heroin och 31 000 narkotikaklassade tabletter.
* 27 vapen, tre handgranater och 3 100 patroner.
* En miljon kronor i kontanter och därutöver klockor, guld och andra värdesaker värderat till runt miljon kronor.
Onsdagsnattens beslag var, sett till mängden kontanter, ovanligt stort.
– Man kan väl säga att just det här fallet gett en bra utdelning, säger Erik Åberg, ställföreträdande chef för polisområde norr.
Gå till toppen