Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skulle halshugga och bränna upp svåger – nu döms ”häxjägaren”

I flera månader förberedde Malmöbon halshuggningen av sin svåger. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning eftersom risken är stor att han försöker mörda igen.

37-åringen satt upp flera lappar i Malmö om sin pågående häxjakt, och kontaktade även polisen för att få deras hjälp.
Den 37-årige mannen greps den 6 oktober ifjol utanför sin svågers bostad. Svågern hade uppmanats att komma ut, men larmade istället 112.
– Planen var fånga, binda, halshugga och sedan bränna upp honom, sade 37-åringen när poliserna grep honom.
Under rättegången påstod den 37-årige mannen att han var på "häxjakt" och att de rättsvårdande myndigheterna var på hans sida.
37-åringen berättade hur han köpt flera vapen, formulerat en ansökan om att få licens på pistol, läst på om avrättningsmetoder – och letat lämpliga platser. Limhamns kyrkogård var stället där straffet mot svågern skulle verkställas. Och i hans dator hade han en lista med 56 namn på personer som skulle gå samma öde till mötes.
– Det är jag som är guds domare. Och jag pekar och säger vem som är skyldig, sade 37-åringen i rätten.
Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 37-åringen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och när han undersöktes.
Men faktum är att 37-åringen varit på myndigheternas radar i flera år.
Förra sommaren stod han inför rätta för två olaga hot mot samme svåger. Men även misshandel, olaga frihetsberövande och ofredande mot sin exfru och för att ha misshandlat sin son. Bakgrunden var att 37-åringen fått för sig att den ingifte svågern och exfrun vänsterprasslat.
Exfrun vittnade under rättegången om att 37-åringen anklagat henne för häxkonst och trolleri sedan år 2010, och att det intensifierats. Han beskyllde henne bland annat för att orsakat släktingars missfall och diabetes genom tankeöverföring.
37-åringen bekräftade kvinnans version, och uppgav att han upplyst henne om att svart magi och äktenskapsbrott bestraffas med döden.
Under den tidigare rättegången krävde åklagaren att 37-åringen skulle sinnesundersökas. Men tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl.
Rådmannen Fredrik Landgren var med och tog beslutet.
– En samlad bedömning låg bakom beslutet. Hans uppträdande i rätten, allvarlighetsgraden i brottsrubriceringarna med mera, sade han till Sydsvenskan i november ifjol.
Men han pratade ju om häxor och trollkonst?
– Det kan man göra utan att vara psykiskt sjuk. Och jag vill tillägga att vårt beslut inte blev överklagat.
37-åringen dömdes till fyra månaders fängelse, men satt inte frihetsberövad före rättegången. Återfallsrisken bedömdes som medelhög på en tregradig skala. Och mannen hade bara trafikbrott i sitt belastningsregister sedan tidigare.
Istället kunde 37-åringen lämna Malmö tingsrätt efter förhandlingen och åka hem till sin källarlägenhet, där han fortsatte sina planer på att mörda svågern.
Men i den nya domen anser rätten att "det finns en beaktansvärd risk för att XX kommer att återfalla i brottslighet som riktar sig mot eller innebär fara för någon annans liv, hälsa eller personliga säkerhet och som får anses vara av allvarligt slag".
Därför krävs särskild utskrivningsprövning innan 37-åringen blir en fri man igen. I straffet ingår att betala 50 000 kronor i skadestånd till svågern.
Förutom förberedelse till mord på svågern döms 37-åringen för att ha hotat en granne.
Vilket straff han får för de tidigare brotten mot exfrun, svågern och sonen ska avgöras av hovrätten nästa vecka, eftersom 37-åringen överklagade domen.
Gå till toppen