Vellinge

Strandbaden invigs med känsla av hangarfartyg

På lördag återinvigs Falsterbo Strandbad, nu iklädd ny skrud. Med kombinationen av konsthall, restaurang, turistbyrå, naturum och utsiktsdäck hoppas Vellinge kommun locka 100 000 besökare till Strandbaden.

Vellinges turistchef Nils-Arvid Andersson på Falsterbo Strandbads utsiktsdäck som är placerat på byggnadens tak. Härifrån kan man skåda fåglar i alla väderstreck eller bara njuta av utsikten.Bild: Albin Brönmark
Falsterbo Strandbad har varit något av ett problembarn för Vellinge kommun ända sedan öppnandet 2009. Försöken att göra strandbaden till ett nöjescentrum misslyckades, försäljningsförsöket likaså. Men nu hoppas Vellinge på en nystart för den svarta strandbadsbyggnaden.
Läs mer:Bildextra: Här är nya Strandbaden
– Huset har nu verksamheter som kompletterar varandra och alla ska vara igång när vi har öppet, säger strandbadschefen Per Persson.
På lördag är det öppet hus och den första verksamhet som då möter besökarna redan i foajén är turistbyrån som flyttats hit från Höllviken.
– Vi bygger också upp en shop med produkter kopplade till natur och konst, berättar Per Persson.
Den före detta samlingssalen, som nås när man passerat turistbyrån, är nu omgjord till konsthall med tillhörande pedagogisk verkstad för de yngre besökarna. Första utställarna är skulptören Lars Brunström och konstfotografen Helena Blomqvist.
– Vi hoppas att huset ska bli ett utflyktsmål och att vi ska få fler än de cirka 19 000 besökare per år vi hade när konsthallen låg i stationshuset, säger konstpedagog Lena Miörner.
Kommunens målsättning är att Strandbaden ska locka uppemot 100 000 besökare varje år. Och krögaren Christian Wilander hoppas att flera av dem ska komma till restaurangen som ligger på andra sidan korridoren, sett från konsthallen.
– Jag är mycket nöjd med att det har byggts en balkong inne i restauranglokalen och att ungskogen utanför röjts bort, det har öppnat upp utsikten mot stranden otroligt bra, säger han.
Vellinges turistchef Nils-Arvid Andersson visar oss upp längs den långa trappan och stannar halvvägs i den och uppmanar oss att lyssna. Vi står i en så kallad ljudbrunn och det hörs fågelkvitter. Det är en sorts förberedelse för vad som väntar på ovanvåningen, ett naturum med fokus på fåglar. Det är ett koncept, framtaget av Naturvårdsverket, som har som målsättning att öka besökarnas intresse för djur och natur.
Naturum består av tre delar: en ljus analog, en mörkare digital och en pysseldel. I den första analoga delen kan besökarna ta en exkursionsryggsäck och ge sig ut i omgivningen för att utforska den. Eller stanna kvar inomhus i en konstgjord skog och betrakta omgivningen genom kikare eller ta foto på varandra iklädda något av de gigantiska fågelhuvuden som hänger i taket.
– Tanken är att besökarna ska relatera till vad de ser utanför, säger arkitekt Henric Ericsson.
I den mörkare digitala delen är flyttfåglarna och deras rutter över världen i fokus. Längst in finns en pysseldel där besökarna kan sträcka ut sig och betrakta de vindpinade tallarna utanför eller läsa en bok från det lilla biblioteket.
Ännu en våning väntar besökarna. Via hiss eller den spiraltrappa som finns utomhus kan man nå taket. Där finns det stora utsiktsdäcket, som arkitekten Henric Ericsson utformat för att skapa en hangarfartygsdäcksliknande känsla. Här kan 150 personer vistas samtidigt och skåda fåglar eller bara njuta av utsikt över hav och trädtoppar.
– Vi hoppas att Strandbaden ska fungera som ett nav för verksamheten här nere. Att besökarna ska lockas besöka fler av våra attraktioner, säger Nils-Arvid Andersson.
Februari–mars är öppettiden torsdag–söndag.
Gå till toppen