Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös hotell slår rekord

Malmös turistnäring växer snabbast i landet - sett till antalet hotellövernattningar. Malmö live och tv-serien Bron pekas ut som bidragande orsaker.

Förra året gjordes drygt 1,5 miljoner hotellövernattningar i Malmö. En ökning med 17 procent jämfört med 2014, vilket i sin tur är mer än både Stockholm (8 procent) och Göteborg (9).
Camilla Ekberg, Projektledare på Malmö Turism, tror att ökningen beror på en rad olika faktorer.
– Malmö är en intressant stad på många sätt som den senaste tiden utvecklats vad gäller arenor, möteslokaler, konserthus och andra faciliteter som inte funnits här tidigare. Utbudet är bredare och mer spännande, säger hon.
En annan bidragande orsak är att multinationella företag som Ikea och IBM förlagt betydande delar av sin verksamhet i Malmö.
– Ikeas Hubbhult finns redan på plats och IBM har etablerat sitt nordiska utvecklingscenter i Malmö. När sådana verksamheter flyttar hit och förlägger sina möten här, drar det så klart folk till staden som behöver både boende och någonstans att äta, säger Camilla Ekberg.
Även lokala framgångar inom sport och populärkultur har ökat Malmös attraktionskraft, enligt Camilla Ekberg.
– När jag möter kollegor ute i Europa är tv-serien Bron en av de saker som de associerar till Malmö. Ibland glömmer man hur den här serien slagit internationellt. Vi har också två framgångsrika fotbollslag som bidrar till att stärka bilden av Malmö.

1,6 miljoner nätter

1 576 968 övernattningar gjordes i Malmös 32 hotell under 2015.
27 procent av hotellgästerna kom från utlandet, flest från Danmark, Norge, Tyskland, Storbritannien.
1 200 möten och kongresser med fler än 50 deltagare hölls under 2015.
66,2 procent var hotellbeläggningen 2015. (64,6 procent året innan)
Gå till toppen