Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migrationsverket varnar för fortsatt flyktingkris

Även i år väntas mer än en miljon personer söka sig till Europa för att söka asyl. 

Det slår Migrationsverket fast i sin nya prognos för det närmaste årets flyktingmottagande. Verkets prognosmakare aktar sig dock för att ange en exakt siffra för hur många personer som väntas söka asyl i Sverige under 2016.
I stället anger prognosen ett stort spann för årets asylansökningar. Enligt Migrationsverket kan det i år komma mellan 70 000 och 140 000 asylsökande till landet, varav 12 000-18 000 ensamkommande barn
I höstas spådde Migrationsverket att det skulle komma mellan 100 000 och 170 000 asylsökande till Sverige under 2016, varav 16 000-33 000 ensamkommande barn.
Under de senaste sju dagarna har det kommit 737 asylsökande till Sverige. Enligt Migrationsverkets prognos kan den siffran snabbt öka under de närmaste månaderna.
Hur tillförlitlig är den nya prognosen?
Migrationsverket aktar sig noga för att göra om misstaget från i somras då man slog fast att flyktingströmmarna till Sverige skulle minska under hösten. Så blev det inte. Den typen av allvarliga prognosmissar undviker man nu genom att i olika scenarion ange mycket runda tal för hur många asylsökande som kommer till Sverige i år och under kommande år.
Vad är nytt i Migrationsverkets spådomar?
Det nya återspeglas av en osäker utveckling runt om i Europa. Migrationsverket väger in hur skärpta gränskontroller och andra politiska beslut på europeisk nivå kan påverka flyktingströmmarna i olika riktningar.
Vilken effekt får prognosen för flyktingpolitiken?
Regeringen lär också ta den nya asylprognosen till intäkt för att behålla gränskontrollerna under en längre tid.
Den ger dessutom regeringen ett grovt underlag för vårens budgetarbete. Med hjälp av den nya prognosen kommer Justitiedepartementet att planera anslagen till Migrationsverkets boenden och flyktingmottagande samt till Arbetsförmedlingens och kommunernas integrationsarbete.
Kostnaderna för Migrationsverkets verksamhet beräknas öka med 420 miljoner under året, jämfört mot oktoberprognosen. Detta eftersom verket har lyckats rekrytera personal i en snabbare takt än väntat.
Kostnaderna för ersättningar till kommuner och landsting, samt boende för asylsökande beräknas uppgå till knappt 41 miljarder, vilket är 180 miljoner mer än i oktoberprognosen.
Gå till toppen