Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tioåring räddade familj från att bli blåst på 173 000 kronor

När familjen flyttade från lägenheten vid Dalaplan i Malmö skickade hyresvärden en faktura för slitage på 173 000 kronor, rapporterar tidningen Hem och hyra.
Men familjen hade under flera år klagat på lägenhetens dåliga underhåll – utan att få respons.

Dalaplan i Malmö. Husen på bilden har inget med hyresvärden i artikeln att göra.Bild: David Bergström
För flera år sedan vände sig familjen och Hyresgästföreningen till hyresnämnden, för att klaga på lägenhetens usla skick. Men hyresnämnden lyckades aldrig delge dåvarande hyresvärden – och kunde därför inte pröva familjens krav.
Hyresgästföreningens jurist rådde då familjen att noga dokumentera lägenhetens skick, skriver Hem och hyra. Den då tioårige sonen, som var fotointresserad, tog sig an uppmaningen med full energi. Genom hundratals bilder och filmer dokumenterade han bostadens brister.
När familjen flyttade ut för två år sedan skickade den nye hyresvärden en faktura på 173 000 kronor för onormalt slitage på lägenheten. När Hyresgästföreningen bestred fakturan stämde hyresvärden familjen i tingsrätten.
Nu har ärendet avgjorts genom förlikning. Familjen ska betala 1 500 kronor för en trasig ruta.
– Vi hade en mycket stark bevisning tack vare att sonen älskar att fotografera, säger Hyresgästföreningens jurist Malou Gamborn till Hem och hyra.
Familjen är lättad över att konflikten med hyresvärden nu är över. Familjen har flyttat till en villa.
– Till sist vann vi, tack vare Hyresgästföreningen och tack vare min sons fotograferande. Jag har varit väldigt stressad över det här och ringt till juristen och varit orolig. Det kändes oerhört orättvist att vi skulle betala renoveringen av lägenheten när den förre hyresvärden inte gjorde något på alla år vi bodde där, säger pappan till Hem och hyra.
Vad hyresvärden anser om ärendet framgår inte. Hem och hyra skriver att man sökt värden utan resultat.
Gå till toppen