Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Centern gör det lätt för sig.

Centerpartiet vill ha ingångsjobb direkt riktade till nyanlända. Partiet hoppas att arbetsmarknadens parter ska enas om avtal som "gör det möjligt att anställa med betydligt lägre ingångslöner än i dag".
Det låter ofta så enkelt i Centerns närodlade nybyggarland. Som partiets förslag om hur den akuta bristen på boenden för asylsökande ska lösas: ge dem en extra peng och låt dem ordna tak över huvudet själva.
Men djävulen bor i detaljerna och om detaljer talar C inte gärna.
Vad menas med "betydligt lägre" när lägstalönerna inom exempelvis hotell- och restaurang ligger runt 16 000 kronor i månaden?
Utfrågad i P1-morgon gled Centerns partisekreterare Michael Arthursson undan besvärliga frågor om hur lägre ingångslöner ska fungera i praktiken och hur låga de ska vara. Det är inte "politikernas sak att sätta löner", det ska arbetsmarknadens parter göra, svarade Arthursson.
Jo, så fungerar det idag i enlighet med den svenska modellen, där fack och arbetsgivare sköter detta. Men denna modell verkar Centerpartiet vara redo att överge, om nu sanningen ska fram.
I partiordföranden Annie Lööfs tal på Centerns kommundagar senare på fredagen lät det också annorlunda.
"Om parterna till trots inte tar sitt ansvar, ja då är Centerpartiet beredda att lagstifta fram fler ingångsjobb", sade Lööf.
Som motprestation från politiskt håll tänker sig Centern sänkt inkomstskatt och lägre arbetsgivaravgift för dessa avtalade ingångsjobb. Men ingen med så låg lön betalar inkomstskatt idag och sänkt arbetsgivaravgift gör det inte lättare att leva på 12 000 kronor i månaden eller var C nu föreställer sig att en "betydligt lägre" lägstalön ska hamna.
Att lagstifta fram fler jobb låter för övrigt inte särskilt liberalt. Eller realistiskt.
Gå till toppen