Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gränskontrollerna förlängs till mars

Regeringen förlänger de inre gränskontrollerna till den 9 mars. Då ska regeringen se över om behovet av kontrollerna står kvar.
– Gränskontrollerna har gett oss en bättre kontroll över vilka som kommer in i landet och möjlighet att upprätthålla ordning och säkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Gränskontrollerna i Sverige görs vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken, Trelleborg hamn, Helsingborgs hamn och Malmö hamn. Poliser från hela landet bemannar gränskontrollerna i polisens särskilda flyktinginsats Alma.
Under de senaste sju dagarna har drygt 7oo asylsökande kommit till Sverige, vilket kan jämföras med i höstas då det under några veckor kom cirka 10 000 asylsökande i veckan.
Utöver den inre kontrollen vid Sveriges gränser har transportörer i utlandet ansvar att kontrollera legitimation för passagerare som åker för tåg, buss och båt till Sverige. Det innebär dubbla kontroller, vilket upprör många pendlare.
I veckan uppgav migrationsminister Morgan Johansson (S) att en del av kontrollerna vid Hyllie station kan komma att ersättas med stickprovskontroller.
– Vi ska försöka underlätta för pendlarna ytterligare. Förhoppningvis genom att väntetiderna blir något kortare vid Hyllie, sa han då.
Hur är din resa? Har du synpunkter eller tankar om kontrollerna? Mejla gärna och berätta på nicolai.grant@sydsvenskan.se.
Gå till toppen