Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga undantag för EU-migranter

Miljöförvaltningen uppmanade dem att säkra sina tillhörigheter. Husvagnar fylldes och parkerades på säkert avstånd från Sorgenfrilägret. Där beslagtogs allt av Parkering Malmö.

Inför avhysningen uppmanade både politiker och tjänstemän de boende att säkra sina tillhörigheter. Allt som lämnades kvar skulle betraktas som avfall och kastas. Sex husvagnar proppades fulla med kläder, kastruller och annat som migranterna ville behålla. När avhysningen började hade husvagnarna parkerats på Kopparbergsgatan, på säkert avstånd från tumultet i lägret.
Men samtidigt som lägret jämnades med marken noterade Parkering Malmö att flera husvagnar på Kopparbergsgatan saknade registreringsskyltar. En efter en bogserades de till en hemlig uppställningsplats.
Inga tillhörigheter fick hämtas om inte den som påstod sig vara ägare också kunde bevisa det.
Och det visade sig vara svårt, berättar Johanna Nilsson från Nätverket för romers rättigheter, som de senaste tre månaderna försökt få gatukontoret att lämna tillbaka EU-migranternas tillhörigheter.
– Detta är vagnar som de antingen fått donerade till sig eller som de betalat några hundralappar för att ta över efter folk som åkt hem. De har inga papper på dem, säger hon.
– Vi har försökt beskriva vilka tillhörigheter som finns i husvagnarna. Vi har visat att vi har nycklar. Det har varit timmavis med samtal men alla har totalvägrat. "Regler är regler". Ingen har kunnat göra ett undantag och lämna ut kläder till fattiga människor, säger Johanna Nilsson.
Dagen innan tidsfristen gick ut och lyckades hon och andra från nätverket belägga ägarskap för två av husvagnarna (den ena ägs av ett stödnätverk) och lösa ut dessa för 2 000 kronor styck. De återstående fyra husvagnarna har nu övergått i kommunens ägo och kommer sannolikt att skrotas.
Eva Svenning är chef för parkeringsfrågor på gatukontoret.
– Vi måste ha något som styrker ägandeskapet. Vi kan ju inte lämna ut fordon till Kreti och Pleti, säger hon.
Jeanette Silow, chef på miljöförvaltningen och en av dem som uppmanade migranterna att säkra sina tillhörigheter, beklagar det inträffade.
– Jag förstår att det kan upplevas som dubbla budskap från Malmö stad, även om vi har olika ansvar på olika förvaltningar. Jag kan bara djupt beklaga att det blev så här.
Gå till toppen