Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny trädgård i Stadsparken

Solens och skuggans trädgård börjar bli klar men blomsterplanteringen får vänta ett par månader till.

– Det här är en av de största blomstersatsningarna som pågår i Sverige just nu, säger Lars Brobeck, parkintendent i Lund.
I rabatterna finns 40 centimeter matjord som täcks med 30 kubikmeter krossat kol blandat med hönsgödsel.
– Det ska harvas ner och binda näring, säger Johannes Landgren, som är en av dem som utför entreprenaden.
Arbetet med Solens och skuggans trädgård har pågått sedan före sommaren i fjor. Nu är det inte mycket kvar för Johannes Landgren och kollegerna.
– Sedan ska det bara sättas räcke runt det hela, säger han.
Strax söder om den nya trädgården ligger lekplatsen i Stadsparken.
– Den var jag också med och gjorde för två och ett halvt år sedan. Det är nästan så att folk vallfärdat dit och det är kul att se.
Stensättarna är klara med sitt arbete och gångarna mellan rabatterna är på plats. Nu är färgen svart men med 6 000-7 000 perenner utlovas färgglädje.
Färgglada cirklar vid parkens entré innehåller sommarblommor. I det öppna rummet blir det varma färger som sedan övergår till violett och purpur under de större träden.
Professor Per Fribergs voljärer finns kvar och har blivit rengjorda. De är en del av stadens gamla trädgårdsmästeri, liksom trädgårdsmästarbostaden.
Formklippta träd ska bilda ett halvskuggigt rum framför växthuset för utställningar. En stor grupp magnolior ska planteras i en lökmatta. Perennerna planteras så att de bildar mönster. Längs huvudstråket löper en sittmur i granit.
Den gamla fontänen från 1888 har också restaurerats.
Invigningen är planerad till juni.
– Plantorna står under tillväxt. Det är allsköns perenner som ska smycka parken. I april och början av maj kommer vi att plantera.
Trädgården är budgeterad till 10 miljoner kronor.
– När Solens och skuggans trädgård är klar så planerar vi för nordisk djungel i den östra delen av parken ner mot Mejeriet i skogsdungen. Där ska vi förnya ut mot dammen och kastanjeallén. Sedan går vi vidare med en försiktig upprustning av Observatorieparken och allt detta sker under 2016 och 2017, säger Lars Brobeck.

Nya växter

Träd och buskar som redan planterats: Japansk magnolia vit, Kentucky kaffeträd, näsduksträd, kopparhäggmispel och katsura.
Perenner och gräs som ska planteras: Rabattiris, blå ormöga, isranunkel, julros, stäppsalvia, rysk marton, silvertistel, stjärnflocka, purpurhatt, diamantgräs, blåtåtel och japanskt gräs.
Gå till toppen