Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberala kvinnor kräver asylpolitiskt ”genustänk”

Flyktingar ska skriva på "samhällskontrakt" och lova respektera demokrati och jämställdhet.
Och Sverige ska prioritera kvinnor bland kvotflyktingar.

Bild: Anders Wiklund / TT
För första gången någonsin i historien finns det fler män än kvinnor i Sverige.
Det berättade HD och Sydsvenskan om i ett reportage på söndagen.
Läs också ”Mansöverskottet föder mer våld”
På grund av den sneda könsfördelningen bland de flyktingar som kommer till Sverige växer mansöverskottet snabbt.
– Vi vill lyfta jämställdheten i flyktingpolitiken, säger Ulrica Westerlund, integrationspolitiska talesperson i Liberala kvinnoförbundet.
Av de 163 000 personer som sökte asyl i Sverige i fjor var 70 procent män.
Bland de 35 400 ensamkommande barnen var över 90 procent pojkar.
Det gör att det i åldersgruppen 16–17 år går över 120 pojkar på hundra flickor i Sverige i dag.
Nu har Liberala kvinnoförbundet tagit fram migrationspolitiska ”genusförslag” som de hoppas ska bli hela partiets – och i förlängningen Sveriges.
För det första ska alla asylsökande i Sverige skriva på ett samhällskontrakt där de lovar att respektera ”den svenska värdegrunden” med demokrati och jämställdhet.
För det andra ska Sverige utöka antalet kvotflyktingar. Och när dessa väljs ut ska flickor och kvinnor prioriteras.
– Många flyktingar, inte minst ensamkommande pojkar från Afghanistan, har ju vuxit upp i djupt patriarkala samhällen. Då är det viktigt att vi i Sverige är tydliga med att här är flickor och pojkar lika mycket värde och alla har samma fria vilja, förklarar Ulrica Westerlund.
– Tanken med samhällskontrakten är att de nyanlända får en rejäl genomgång om demokratiska och jämställda värden och sen skriver under på att de ställer upp på dem.
Ulrica Westerlund har tidigare själv drivit ett hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Umeå.
– Jag har själv jobbat med de här pojkarna. Jag vet att de är nyfikna och mottagliga för hur vi tänker.
För att kompensera för mansöverskottet bland de asylsökande vill Liberala kvinnoförbundet ge kvinnor förtur när Sverige väljer ut kvotflyktingar i flyktingläger runt om i världen.
– Vi vet att flickor och kvinnor far mest illa i lägren och under flykten. De riskerar våld och våldtäkter. Då är det viktigt att hjälpa fler av dem, säger Ulrica Westerlund.
Att Sverige har fått ett mansöverskott – och att det till stor del hänger samman med invandringen – är en känslig fråga som borde diskuteras mycket mer, tycker Ulrica Westerlund.
– Vi måste våga prata om de kulturella skillnaderna. Det är ju självklart att det spelar roll att det kommer så många pojkar. Och vi måste tydligt värna de stora framsteg vi gjort vad gäller jämställdhet i Sverige.
Inför publiceringen av reportaget om Sveriges nya manöverskott har HD och Sydsvenskan i en hel vecka sökt Åsa Regnér (S) för en intervju.
Hon är jämställdhetsminister i den rödgröna feministiska regeringen och borde rimligen ha tankar kring hur den nya könsbalansen påverkar samhället.
Men efter ett antal kontakter via sin pressekreterare låter Åsa Regnér meddela att hon inte har tid.
Gå till toppen