Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågen rullar igen efter branden

Ett Öresundståg började brinna mellan Stångby och Örtofta på söndagen.

Larmet inkom till SOS Alarm strax innan klockan halv ett på eftermiddagen. Tåget var på väg från Karlskrona till Lund och det är trafikstopp på sträckan, oklart hur länge.
Det var oljan i en av hjulaxlarna som började brinna och elden spred sig sedan till utsidan av axeln. – Det blev rökutveckling i ett par av vagnarna, säger Ulrika Lindmark, insatschef på Räddningstjänsten.
Tågföraren och tågvärden lyckades släcka branden innan räddningstjänsten kom fram. Brandmännen fortsatte dock att spruta vatten på axeln för att kyla ner den. Tåget står stilla på södra stambanan tills tekniker från Trafikverket har undersökt tåget.
– Vi ska försöka dela på vagnarna och köra in passagerarna till närmaste station där bussar får transportera dem vidare, säger Ulrika Lindmark.
Vad händer med den rökfyllda tågdelen nu?
– Den trasiga tågdelen ska köra ned till Malmö och ställas av. Vi ska försöka göra det i en lucka i den ordinarie tågtrafiken så att det inte blir mer förseningar söderut, säger Mats Olsson, verksamhetschef på Skånetrafiken.
Det var cirka 150 personer ombord på Öresundståget. Några andades in lite rök och undersöktes av ambulanspersonal. Ingen behövde dock åka med till sjukhus.
– Vi stannade när klockan var kvart över tolv. Då sa tågvärden att vi hade ett tekniskt fel, säger Robert Hildingsson, som är passagerare på tåget.
Några minuter senare kom tågvärden in i vagnen och bad alla att röra sig bakåt i tåget på grund av rökutveckling.
Christian Kvarnerup Larsson bor drygt hundra meter från platsen där tåget står stilla. När han lämnade sin bostad såg han hur det rykte från hjulen på det bakre tågsetet.
– Det var ingen våldsam rökutveckling, men den syntes tydligt, säger han.
Tågstoppet hävdes kring kvart i tre på söndagseftermiddagen.
Gå till toppen