Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Petter Larsson: Köttet som orsakar akut faktaresistens

Faktaresistens brukar det kallas när folk i strid med all världens expertis låter magen styra. Det används ofta om dem som förnekar klimatförändringarna eller inbillar sig att brottsligheten exploderar när den i själva verket minskar. Ni vet, som de japanska aporna som håller för öron, ögon och mun.
Magkänslan har nu fått ett svenskt ansikte. Det sitter på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som i söndags intervjuades av Ekot.
Det hela handlar om att regeringens livsmedelsstrategi inte syftar att minska köttkonsumtionen. Modigt trotsar man varje tänkbart klimat-, livsmedels- och hälsoorgan, liksom flera egna myndigheter.
Ministern: Inte den typ av pekpinnar inte.
Reportern: Men du ser inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött?
Ministern: Nej inte ser jag det inte.
Reportern: Äter vi mer eller mindre kött?
Ministern: Jag kan inte exakt de siffrorna (i själva verket äter vi 45 procent mer än 1990).
Reportern: Jordbruksverket och Naturvårdsverket anser att det krävs politiska styrmedel för att förmå oss att äta mindre kött.
Ministern: Där tror jag nog att politiken ska hålla sig borta från det svenska köket på det sättet.
Reportern: Äter du själv kött?
Ministern: Jag äter kött, jag tycker om kött!
En pikant detalj i sammanhanget är att Miljöpartiet sitter i regeringen och därför är ansvariga också för Buchts magstarka politik. En annan det socialdemokratiska partiprogrammets skrivningar om att ”klimatfrågan är vår tids ödesfråga”, som ”kommer att kräva stora samhällsomställningar.”
Ödesfråga, dödesplåga, inte ser jag det inte, jag tycker ju om kött.
Gå till toppen